Varenie

Harrisa, harisa, harissa

alena45 - fotkaalena45, 16. marca 2011

Milí Varecháči, dostala som z Tunisu tento produkt. Jedno balenie je ako náš paradajkový pretlak a druhé v tube. Pálivú papriku milujem a dávam do každého jedla okrem paradajkovej polievky, ktorú nemám rada, ale toto neviem ako sa používa. Bojím sa to otvoriť, že to nestihnem minúť a sa mi pokazí... Dá sa to použiť napríklad do hotovej polievky, tak ako si dávam do taniera za lyžicu Eros Pistu ?

@zareaguj


Diskusia k téme

pusta
alena45, harrisu môžeš podávať k hummusu, marinovať ňou mäso, a to jahňacie, hydinu, ryby, hovädzie, dalej pridávať do zvlášť ostrých jedál ako sú rôzne polievky a guláše, najčastejšie sa podáva k chuťove menej výrazným jedlám. Ja osobne som v harrise marinovala bôčik a je vynikajúci ako za tepla tak i za studena, len sa po ňom tak zaprášilo. pre istotu pečiem dve dávky. o to, že by sa to pokazilo, myslím harrisu, o to sa ty neboj, v chladničke uzavretá vo vzduchotesnej nádobke a zaliata asi 0,5 cm vrstvo olivového oleja vydrží miniálne pol roka.
2010
My pouzivame Eros Pistu, do vsetkeho europskeho aj azijskeho, lebo v podstate nema ziadnu extra prichut len sol.
Harrisa je super...ale ochuti ti jedlo jasnou arabskou chutou lebo ma v sebe rimsku rascu atd.atd...
alena45
Tak som otvorila tú tubu, robila som si špagety s cesnakom a sušenými paradajkami a parmezánom, a prskla som tam tú pastu. Tak som sprznila vynikajúci taliansky recept, ale bolo to fajn pikantné, proste iné. Ale je fakt, že je to iná chuť ako Eros Pista.
Ďakujem za objasnenie, čo mi dodalo odvahu to vyskúšať.
alena45
Recept na Eros Pistu :
15 dkg soli premiešame s 1 kg pomletej vyzretej papriky a v mise to premiešavame 24 hodín. Potom naplníme poháriky, zaviečkujeme a malo by to vydržať.
Ja som totiž pozbierala na jeseň všetky štipľavé papričky, aj zelené, aj oranžové, aj červené, ale nie suché, hodila do kutrovača, dobre osolila a dala do pohára do chladničky. Asi po dvoch mesiacoch to chytilo pleseň a mohla som zvyšok vyhodiť. Pán, ktorý mi dal tento recept mi vysvetlil, že soľ mi klesla na spodok a papriku nemalo čo konzervovať. Preto tých 24 hodín. Navyše mi doniesol pár semiačok papriky, ktorú na to používajú. Už má 2cm.
honestka
@Alena45 : ked si konzervujes cokolvek, zalej si to olejom aspon ten centimeter. ci konzervujes bez paraku alebo s nim, nikdy sa ti nic nepokazi, lebo ak to drzis trebarz v spajze, a viecko by ti nechytilo poriadne- zistis, ze ti klesa olej a z pohara sa ti odparuje. a ked si otvoris konzervu- premiestni zbytok do poharika so sroubovacim vieckom a zelej olejom tiez. ako hovori pusta- vydrzi dlho v chladnice. tu sluzbu urobi dobra bravcova mast.
evanaaa
Ja si robievam do soli kápiu ktorú pomeliem a dám do malých pohárov, napr. aj z detskej výživy a mám aj rok. Ešte sa mi nepokazilo nič. A môžem vyskúšať tak aj štiplavé papričky, uvidím. Olej nedávam.Treba pomlieť, dobre vymiešať so soľou, ale pri varení dať pozor na solenie, ak to pridávame, lebo je to dosť slané.
babidka
Alenka , to co si tu dala recept ako Eros Pistu --mam recept z jednej kucharskej knizky pod menom Harrisa:-) Z Tunisu mam harrisu v prasku a veruze ju dost pouzivam, lebo mi chuti -hlavne do marinady ale aj do niektorych jedal.
alena45
Babidka, v tej Harrise je aj cesnak a koriander, a ja to mám ako hladkú pastu. Eros Pista je asi na mäsovom mlynčeku pomletá paprika. A aj farebne sa líšia, Harrisa je menej červená.
havino
Eros pistu som do minuleho roka nepoznala,až po návšteve v Štúrove u známych, milujem pikantne a aj cela moja rodina,dala som si to dogulašu a vedela,že neodidem bez Pistu. v celom Šturove ho nebolo, v Bille, V jednote, kam nas poslali, tak naspäť do reštauracie kde ho tiež mali a neodišla som pokial mi ho majiteľ nepredal.Známi nam ich neskor 5 ks kupili v madarsku. Prídeme domov, spokojní a o týžden v kauflande manžel objavil Pistu.
ferdo2
Máte niekto skúsenosť s druhom z údenej papriky tzv. harissa berbére?

Ak nie, môžem len odporúčať - všetkým jedlám, kde sa to hodí, to dá úplne iný chuťový rozmer, a samozrejme aj vôňu. Bohužiaľ od doby, kedy firma Carthage Garden, jediný mne známy dodávateľ tejto pochutiny do slovenských obchodov a obchodných reťazcov, ukončil svoju činnosť, sa mi to nedarí ani za svet zohnať. Jedine zo zahraničia, ale vzhľadom na poštovné je to predražená záležitosť...
ferdo2
@Bubaya (27.3.2018 22:51)

Ako som spomínal - firma Carthage Garden ukončila svoju podnikateľskú činnosť. Aj keď sa e-shop sa síce tvári ako funkčný, firma ako taká prestala existovať (mám potvrdené z rozhovoru s bývalou zamestnankyňou, keď som sa ich cez FB pokúšal kontaktovať), a z toho dôvodu dodávať svoje produkty do obchodov a obchodných reťazcov (osobne som obehal 3 predajne v Bratislave ktoré majú uvedené medzi predajnými miestami, tam mi to potvrdili). Avšak ak máte odvahu, môžete si to skúsiť objednať - dajte potom vedieť, či Vám tá zásielka došla :-)

A mimochodom, ak považujete k produktu, ktorého samostatná cena je 3,20 €, sumu 2,50 € ako znesiteľné poštovné, pričom je to viac ako 3/4 ceny samotného produktu, tak bez urážky milá pani, ale jeden z nás je zrejme z inej planéty...