Nemilé úskalie:
Riedke tiramisu? 5 chýb, ktoré za to môžu a tipy ako debakel zakamuflovať

Jarmila Horváthová, 19. mája 2024     5 minút čítania

Keď je krém do tiramisu príliš riedky, dezert potom na tanieri vyzerá ako kôpka nešťastia. Ako docieliť, aby sa vo výsledku dal pekne nakrájať a čo robiť, ak to aj tak nevyjde?



Foto: Shutterstock

Tiramisu je talianska klasika a mnohí ho radi pripravujú aj doma. K jeho obľube prispieva aj to, že ide o nepečený dezert a dá sa urobiť v mnohých verziách. Hoci je jeho príprava zdanlivo veľmi jednoduchá, skrýva jedno úskalie.

Môže sa totiž stať, že krém na tiramisu sa vám „vydarí“ redší ako by ste si želali a riziko, že sa potom celý dezert nebude dať krájať, je veľké. Ak sa vám niekedy stalo, že krém bol riedky, možno ste urobili niektorú z nasledujúcich chýb.

1. Prešľahali ste mascarpone

Možno ste nevedeli, ale mascarpone je citlivé na šľahanie. Ak sa šľahá mixérom môže zrednúť, preto ho spolu s prísadami radšej miešajte len ručne.

2. Príčinou môžu byť vajcia

Ak chcete robiť originálne talianske tiramisu, doň vždy ide mascarpone a čerstvé vajcia, ktoré však môžu byť niekedy kameňom úrazu. Vajíčka robia krém jemnejším, ale zároveň ho môžu urobiť aj redším.

Ak chcete ísť na istotu, použite len bielky, teda presnejšie sneh z bielkov. Bielky vyšľahajte dotuha a potom opatrne ručne zmiešajte s mascarpone.

3. Piškóty ste príliš namočili

Piškóty v tiramisu rozhodne netreba utopiť v káve s likérom, mali by sa do nej namáčať len striedmo, prípadne ich ňou len postriekať. V tomto prípade totiž platí, že menej je viac.

Piškóty totiž slúžia aj na to, aby absorbovali vlhkosť z krému, čím zmäknú a naopak celé tiramisu stuhne. Ak sú piškóty veľmi rozmočené, nestane sa to, krém zostane riedky a dezert nedrží pokope.



Foto: Shutterstock

4. Nevyšľahali ste dobre šľahačku

Tiramisu so šľahačkou nie je pravé talianske tiramisu, ale ak sa ju rozhodnete predsa len pridať napríklad namiesto vajec, mala by byť dobre vyšľahaná. V opačnom prípade bude krém riedky. Opäť platí, s mascarpone ju miešame ručne, nie mixérom.

5. Nebolo dostatočne dlho v chladničke

Aby sa všetky zložky spolu dobre spojili a dezert stuhol, potrebuje to čas. Preto treba dať tiramisu pred servírovaním aspoň na 6 hodín do chladničky, a ešte lepšie je dať ho do nej na noc.

Prvá pomoc, keď to nevyjde

Zahustite ho ďalším mascarpone
Ak sa vám krém už pri príprave zdá riedky a nepomohol mu ani pobyt v chladničke a nechcete riskovať, že aj výsledný dezert nebude pevný, existuje možnosť záchrany. Do krému môžete opatrne ručne vmiešať ďalšie mascarpone.
Ak už nijaké nemáte, tak potom môže byť záchranou želatína alebo agar-agar. Jedno alebo druhé pripravte podľa návodu a zmiešajte s krémom a potom vrstvite na piškóty.

Pobyt v mrazničke
Iný prípad je, ak ste mali krém riedky, ale riskli ste vrstvenie avšak výsledný dezert nedrží pokope. Vyskúšať môžete, či tiramisu neprospeje pobyt v mrazničke, kde ho na nejaký čas vložíte. Treba ho však kontrolovať, aby nezmrzlo, len stuhlo a potom ho nakrájať a ihneď podávať.

Všetci z jednej misy
Ak čakáte návštevu, ktorej ste chceli tiramisu servírovať, môžete urobiť z nevýhody výhodu. Každému hosťovi nachystajte lyžicu a zorganizujte spoločné jedenie z jednej misy alebo z formy. Určite je to lepšie, ako keby mal každý na tanieri dostať nevzhľadnú rozpadajúcu sa kôpku dezertu.



Foto: Shutterstock

Dezert v pohári
Dobrou možnosťou je tiramisu servírovať ako dezert v pohári. Tiramisu opatrne preložte do pohárov a nadekorujte, čím zakamuflujete jeho nevydarený tvar.
Koniec-koncov, ak chcete robiť tiramisu a nechcete sa stresovať či bude alebo nebude dosť pevné na krájanie, môžete ho rovno urobiť do pohárov.





ANKETA: Robíte radšej tiramisu do pohára ako klasické do misy?

8,9%



91,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist