Na toto zabudnite:
5 vecí, ktoré Taliani pri príprave pizze nikdy nerobia. Ale my áno...

Jarmila Horváthová, 7. mája 2024     3 minúty čítania

Každý, kto si pečie domácu pizzu má svoje zvyklosti. Nad niektorými z nich by však Taliani pozdvihli obočie. Ktoré z našich praktík by v ich kuchyni určite neprešli?



Foto: Shutterstock

1. Vaľkanie cesta

Pomáhate si pri tvarovaní cesta na pizzu valčekom? Chyba, jednou zo základných zručností talianskych pizza majstrov je tvarovanie pizze rukami. Hlavným dôvodom je, že valčekom sa vytlačí z cesta vzduch a pizza bude tuhá. A to je v Taliansku neprípustné.

2. Pizza na studený plech

Kým nás najviac trápi, že doma nemáme pec na pizzu, v ktorej sa dá dosiahnuť teplota aj viac ako 300 °C, ideálna pre pizzu, pri pečení v klasickej rúre robíme oveľa vážnejšiu chybu.

Teplota 250 °C, na ktorú dokážeme rozohriať kuchynskú rúru na upečenie pizze postačí, čo jej však neprosieva je, keď ju dáte na studený plech (alebo pizza kameň) a až potom do rúry. Vždy pred presunutím pizze na plech nechajte plech najprv poriadne rozpáliť vo vyhriatej rúre a až potom naň opatrne nachystanú pizzu preneste a upečte.



Foto: Shutterstock

3. Kečup namiesto paradajok

V žiadnom prípade! Použitie kečupu na prípravu paradajkového základu na pizzu sa v Taliansku považuje za „barbarstvo“. Tam sa pripravuje len z čerstvých paradajok, cesnaku, bazalky a olivového oleja. Ak by chýbala sladkosť, môže sa pridať štipka cukru.



4. Cesnakové okraje

Ak máte radi pizzu, ktorej kraje sú potreté cesnakovou pastou, samozrejme, je to otázka chuti, ale Taliani okraje pizze cesnakovou zmesou nepotierajú, je to slovenský vynález. Takže tak...

5. Pizza Hawai

Proti gustu žiaden dišputát, hovorí sa, a ak má niekto rád pizzu s ananásom a so šunkou, nech sa páči, ale do talianskej kuchyne určite nepatrí. Takže ak chcete urobiť napríklad taliansky večer pre rodinu či priateľov, ruky preč od ananásu so šunkou.



ANKETA: Máte radi pizzu so šunkou a s ananásom?

27,9%



72,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist