Zmrznuté koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: monty469

To je ďalší fajnový receptík zo starej kuchárskej knihy. Minulý týždeň orechové tanieriky rodinke veľmi chutili, tak som sa rozhodla upiecť niečo podobné a predsa iné.

55
porcií
12-15 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto 1: múku preosejeme, z droždia, vlažného mlieka, 1 čl cukru si urobíme kvások.K múke pridáme citrónovú kôru, soľ,žĺtka, vanilku, kvások a vypracujeme tuhšie cesto. Cesto 2:z masla a múky vypracujeme cesto a dáme na chvíľu do chladničky.
  2. Potom z obidvoch ciest vyvaľkáme placky, na prvé cesto položíme to maslové. (môžeme to maslové vyvaľkať medzi dvoma fóliami, alebo ho zľahka vaľkať na tom prvom, prípadne si pomôcť prstami a roztiahnuť ho)
  3. Cestá preložíme na polovicu, zabalíme do mokrej utierky a dáme na min.12 hod. do chladničky. (najlepšie je urobiť to večer a ráno môžeme piecť)
  4. Po 12 hod. cesto vyberieme z chladničky, rozbalíme a nechame cca.2 hod. pri izbovej teplote odpočívať. Potom rozvaľkáme na hrúbku cca.3 mm, vykrajujeme štvorčeky, naplníme podľa chuti a spojíme dva protiľahlé konce. Necháme na plechu asi 1 hod. a pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  5. Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom.
  6. Náplň maková:uvaríme mak v mlieku a pridáme ostatné suroviny, premiešame a necháme vychladnúť.
  7. Náplň orechová:Smotanu zohrejeme, pridáme orechy a ostatné suroviny, premiešame a necháme vychladnúť.
  8. Náplň mrkvovo-orechová:mrkvu podusíme na masle, ak chceme môžeme rozmixovať dohladka, pridáme ostatné suroviny a necháme vychladnúť.