Zimný ovocný koláč (fotorecept)

Autor receptu: jatanika

Moja koláčová variácia na naloženú ovocnú plnku mincemeat podľa Egrešky.

12
porcií
45 minút
na 160 °C

Postup

  1. Najskôr som si naložila ovocie podľa receptu od Egrešky: http://varecha.pravda.sk/recepty/nalozene-ovocie-vianocne-kolaciky-mincemeat-fotorecept/11480-pouzi.html . Urobila som pár malých zmien: 100 g kandizovanej kôry by bolo na nás príliš, tak som ju zamenila za zmes kandizovaného ananásu, papáje s pár kúskami kôry. Brandy (čo by som urobila so zvyškom?) som nahradila rumom. Ovocná zmes sa nám páči a určite takú ešte niekedy urobíme. Ovocie som mala v chladničke asi mesiac a bolo v poriadku. Piekla som s ním na dvakrát. 300 g plnky je zhruba polovica dávky podľa Egrešky.
  2. Vyšľaháme maslo s cukrom, postupne zašľaháme vajíčka. Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame cesta. Nakoniec dobre zamiešame ovocie "mincemeat". Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (moja má priemer 23 cm). Pečieme v stredne vyhriatej rúre cca 45 minút. Skúsime špáradlom, či je koláč prepečený aj vo vnútri. Vyberieme a necháme chladnúť 20 minút vo forme, potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
  3. Dokončiť môžeme rôzne: koláč pocukrujeme, najlepšie cez šablónu s vianočným motívom a podávame s ušľahanou šľahačkou. Môžeme ho tiež poliať čokoládovou, rumovou alebo citrónovou polevou. A ozdobiť kandizovaným ovocím a orieškami. Ja som mala zvyšok karamelovej plnky (uvarené salko + maslo), tak som koláčik natrela najskôr plnkou a potom poliala čokoládovou polevou.