Zimná nátierka (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Túto nátierku robím prevažne zime. Vonku mráz človeku zima a tato nátierka dodá energie na zimnú prechádzku. Tiež požívam na to surovú slaninu tenkú. Viem že nebudú z nej dobré oškvarky tak ide do nátierky. Dnešnej dobe aj prasce majú tuším bulímiu, keď je taká tenká slanina.

20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Slaninu som krájal na 2cm kocky. Dal som ju do pekáča zakryl a šup s ňou do rúry na 1 hodinu a 180°C. Zavisí to od typu rúry. Ja to mám odskúšané takto. Poviete si slanina sa stápa v hrnci, alebo kotli. No keď je to mala dávka, tak to robím takto. A druha výhoda, je to skôr a neprihorí. No hlavne nenarobíme smrad od slaniny po celom dome.
  2. Slanina sa stápa tak pokračujem na sporáku. Údenú slaninu pokrájam na 2cm kocky a dám na sporák. Nechám ju škvariť, nech pustí čo najviac mastí.
  3. Potom k nej pridám pokrájanú cibuľu na hrubšie pol mesiace. Nechám aj ona nech sa škvarí až do bledo hneda.
  4. Zatiaľ si pokrájam bôčik na tenké a menšie kúsky asi 1 cm.
  5. Keď aj cibuľa je spravená na bledo hnedo, tak pridám krájaný bôčik. Teraz dobré okorením asi 1 KL čerstvo pomleté. a nechám ďalej škvariť pokiaľ nebude bôčik hotový na skus.
  6. Keď je už aj ten hotový tak pridám cesnak očistený, rozpučený a posekaný na drobno. Nechám nech sa chvíľu opečie.
  7. Mám to hotové odstavím hrniec preč zo sporáka a nechám chvíľu ochladiť.
  8. Potom to zomeliem v mlynčeku na mäso. To som stihol za ten čas, čo sa mi slanina v rúre stápala.
  9. Po 50 minútach som pozrel slaninu začínala hnednúť. Podlial som asi pol deci mliekom, pomiešal a zakryl. Znovu dal do rúry ešte na 10 minút. Ta masť je od mlieka chutnejšia a oškvarky viac červené.
  10. Potom som pekáč vytiahol nechal trochu ochladnúť. Oškvarky som tiež pomlel a dal späť do mastí. Teraz som tam pridal aj čo som robil v hrnci. Všetko som to premiešal a dal na chvíľu na sporák. Preto aby to prešlo spolu teplom a dobré sa to spojilo.
  11. Za horúca som to dal do pohárov a hneď zavrel vekom. To sa za horúca samé prilepí a nemusí ani do pary. Vyšli mi dva poháre 340 gramové a jedna miska. Dal som to do chladu stuhnúť.
  12. Potom už len poriadny chlieb a natrieť naň na hrúbku prsta. Nejakú zeleninu a môžeme bruško hladiť. Želám aj vám dobrú chuť. S tou cibuľou, cesnakom a údenou slaninou je to na neuverenie chutná nátierka. Naučil som sa ju od babky, ktorá nám ju dávala na domáci chlieb večne hladným lapajom.