Židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Šoulet je typické tradičné židovské jedlo na šabat, ide o židovský sviatok, hebrejsky ש-ב-ת, ktorý začína v piatok pri západe slnka a končí v sobotu západom slnka. V tento sviatok sa odpočíva, je zákaz akejkoľvek práce a svätí sa sviatok doma v kruhu rodiny, kde sa začne zapálením dvoch sviečok ženou, ak je doma viac mužov, tak hlavou rodiny. Môj najlepší priateľ ma naučil variť tento šoulet podľa receptu jeho drahej dobrej babičky a pridávam ho s jeho láskavým dovolením a dakujem mu.

4 - 6
porcie
24 hodín minút
príprava
4 hodiny minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Namočila som šouletovú veľkú červenú bôbovitú fazuľu na 24 hodín do studenej vody.
  2. Na radu môjho priateľa som pridala priamo k fazuli namočiť aj suchý cícer, totiž potrebuje na nabobtnanie rovnaký čas ako fazuľa - 24 hodín. Na šoulet sa používa kombinácia rôznych strukovín, a to fazuľa, hrach, cícer, šošovica, krúpy, najčastejšie 3 druhy, ale najmenej aspoň 2 druhy, ako je to v tomto recepte jeho drahej dobrej babičky.
  3. Pripravila som si očistenú cibuľu a očistený cesnak, cesnaku sa dáva približne 1 celá hlavička na 1 kg mäsa, záleží však na veľkosti cesnaku a na chuti.
  4. Cesnak som pokrájala na plátky.
  5. Hovädzie zadné kúpil môj priateľ v kosher predajni vo Viedni, je vidno ako je krásne mramorované, prerastené tukom. Toto mäsko zostane po príprave šťavnaté a chutné. Pokrájala som ho najprv na pláty hrubé asi 3 - 4 cm a...
  6. ...potom na veľké kocky približne o hrane asi 5 cm. Môžete použiť aj hovädzie zadné, ktoré nie je práve z kosher predajne, len treba dbať na to, aby bolo kvalitné.
  7. V hrnci som rozpustila a rozpálila husaciu masť.
  8. Na husacej masti som orestovala pokrájanú cibuľu, zaliala malým množstvom horúcej vody a opäť som ju vydusila až na tuk za stáleho miešania - asi 5 minút. Tento postup som opakovala celkom 3x, podobne ako pri varení perkeltu, cibuľa sa takto postupne rozpadne, zahustí výslednú šťavu a pridá na chuti hotového jedla.
  9. Potom som pridala cesnak pokrájaný na plátky, za stáleho miešania som ho orestovala len krátko, kým sa pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty, treba dať pozor, aby sa nespálil. Nebojte sa toho množstva cesnaku, dlhým varením stratí svoju prenikavú ostrosť a jedlo výborne ochutí, naozaj ho treba dať do šouletu tak veľa.
  10. Kým sa restovala cibuľa, scedila som fazuľu a cícer, prepláchla niekoľkokrát prúdom tečúcej studenej vody a nechala som ich poriadne odkvapkať. Týmto spôsobom sa zabráni nadýmavosti z veľkého množstva strukovín.
  11. K cibuli som pridala čerstvo mleté čierne korenie a veľa, nechala som ho pri krátkom restovaní pekne rozvoňať - asi 1 minútu,, bude mať v jedle výraznejšiu chuť.
  12. Hrniec som odtiahla z ohňa, pridala som sladkú mletú červenú papriku a ...
  13. ...nechala som ju v husacej masti úplne rozpustiť za stáleho miešania, oplatí sa dať si záležať na príprave základu, v závere sa odmení úžasnou chuťou šouletu.
  14. K tomuto paprikovo-cibuľovo-cesnakovo-korenenému základu som pridala odkvapkanú fazuľu a cícer,...
  15. ...tiež som pridala pripravené mäso,...
  16. ...celé som zaliala horúcou vodou a osolila. Vody sa má dať len toľko, aby dosahovala jej hladina po úroveň mäsa, maximálne 1 cm nad mäso a túto výšku hladiny vody pri dalšom dusení približne udržiavať.
  17. Po privedení do varu som šoulet prikryla pokrievkou a stlmila som plameň na minimum, dalej som varila len veľmi miernym varom a mäsko sa dusilo už len veľmi pomaly, za občasného premiešania a podliatia malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušil var.
  18. Zvyčajne sa šoulet pripravuje dnes v trúbe, najlepšie na noc sa dá do trúby vyhriatej asi na 60 -80 stupňov a je hotový až na druhý deň na obed, vtedy ani netreba miešať. Kedysi to židovské gazdinky nosili šoulet deň vopred k pekárovi, ktorý to dal do pece už bez ohňa a uvaril sa šoulet v zbytkovom teple pece. Mne na sporáku postačili úplne na dohotovenie šouletu 4 hodiny pomalého dusenia..
  19. Toto je moja porcia, naložila som si znovu, lebo je to dobrota, ktorej sa nedá dojesť a ani prejesť, mäkkučké mäsíčko, úžasne chutná šťavička plná fazule a cíceru :-) Šoulet sa zo židovskej kuchyne mimoriadne rozšíril a stal sa obľúbeným jedlom mnohých svetových kuchýň a je veľmi známy aj u nás. Je to sýte a vynikajúce chutné výdatné jedlo, prakticky bez práce, uvarí sa samo :-) Je známych viac ako 42 druhov šouletov, Židia ho najčastejšie pripravujú z husacieho, hovädzieho a morčacieho mäsa, ale známe sú aj verzie z kuracieho mäsa - tie sa robia podstatne kratšiu dobu.
  20. Môj priateľ zapálil šábesové sviečky podľa židovskej tradície a náš mladý sa s chuťou do tejto dobroty pustil, šoulet sa podával s Chalou, čo je typický tradičný židovský šábesový chlieb, ktorý sa doma vždy upečie vopred na oba šábesové dni. Tiež sa podávalo kvalitné suché víno k slávnostnej večeri a svätilo sa jedlo i chlieb podľa židovských zvykov v tento deň. Snažila som sa Vám priblížiť prípravu šouletu podľa receptu milovanej babičky môjho priateľa na šábes ako aj tradície s ním spojené :-)