Čínske rezance

Zha jiang mian

Autor receptu: bugout

Ďalšia relatívna rýchlovka. Musel som to trochu upraviť kvôli ingredienciám čo je tu problém zohnať, ale chuťovo sa to veľmi podobá.* Kto má rád Miso, tomu odporúčam vyskúšať. Voľný preklad by bol asi v duchu, že rezance s praženou omáčkou (fried sauce noodles).

2
porcie
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Podstata je pražené bravčové mäso dochutené dvoma čínskymi omáčkami. Keďže originál suroviny tu skrátka nekúpim, išiel som mechanizmom pokus omyl a asi štvrtá varianta je veľmi, veľmi podobná originálu... Slané (ground bean sauce, broad bean paste) - čínska fermentovaná sójová pasta. Nahradená misom. Sladké (tian mian jang) - hustá nasladlá omáčka vyrobená z múky. Náhradená hoisin omáčkou (ešte mám v zálohe vyskúšať sladkú sójovú omáčku).
  2. Na silnom výkone opečieme mäso, keď pustí tuk a je pekne prepražené (od toho je názov fried sauce), podlejeme vínom a dobre premiešame (podlievanie vínom môžeme v zásade vynechať, hlavne ak máme panvicu s nepriľnavým povrchom). Stiahneme výkon a mäso odsunieme na bok a na slabom výkone chvíľku opekáme cesnak a zázvor. Kým sa mäso opeká, dáme variť rezance a krájame zeleninu.
  3. Ostatné ingrediencie na omáčku zmiešame (môžeme bez misa, miso by nemalo prejsť tepelnou úpravou, znehodnocuje to jeho zdravotné benefity, na chuti to však nemení nič) a nalejeme k mäsu. Povaríme cca 10 minút (podľa hustoty). Ak treba zahusťovať, používame škrobovú vodu len ak je to nevyhnutné, radšej zredukujme. Odstavíme a ak sme do omáčky nedali miso, teraz ho vmiešame. Prípadne môžeme časť misa vmiešať v prvej fáze do omáčky a časť na záver, nech máme pocit niečoho zdravého...
  4. Do misky (na tanier) dáme na spodok rezance, na ne kôpku omáčky (áno kôpku, je to hustá masa, nie tečúca omáčka) a obložíme zeleninou... Úvodná fotka je moja a tu pripojená z reštaurácie, teda aj táto je mnou fotená, ale nevaril som.