Orechová roláda

Žerbo roláda

Autor receptu: helena10

Veľmi známy a obľúbený žerbo zákusok som spravila vo forme rolády.

2 rolády
porcie
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv vo vlažnom mlieku rozmiešam suché droždie a lyžicu múky, nechám chvíľu stáť.
  2. Do nádoby dávam múku, cukor, zmäknuté maslo, vajce a vlejem pripravený kvások. Nechám miešať tak dlho, aby sa cesto nelepilo na stenu misky. Cesto je mäkké, jemné. Ešte na pomúčenej doske ho trochu ručne vyhnetiem.
  3. Hotové cesto nechám bokom a pripravím si plnku. Orechovú posýpku (nemala som orechy) vymiešam s domácim lekvárom a nakoniec pridám lyžicu brandy. Džem dávajte po častiach a riaďte sa hustotou plnky.
  4. Cesto rozdelím na 2 časti (môžete aj na 3 časti, ale rolády budú menšie). Každú časť rozvaľkám na tenší plát podľa dĺžky plechu, na ktorom budem piecť. Natriem polovicu plnky. Plnku som si po častiach rozložila lyžicou a opatrne rozotrela. Netreba sa veľmi ponáhľať. Zviniem do rolády a uložím na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Pripravené rolády nechávam ešte 20-25 minút na plechu podkysnúť.
  6. Potom pečiem vo vyhriatej rúre na 170 stupňov okolo 25 minút. Každý sa riadi svojou rúrou.
  7. Vychladnuté upečené rolády polievam čokoládovou polevou, ktorú si nad parou pripravím vymiešaním čokolády na varenie a oleja.
  8. Roládu s polevou nechávam stuhnúť v chlade. Po celej noci v chladničke žerbo rolády nakrájam na kúsky.
  9. Aj orechová posýpka bola vhodná do rolády a veľmi chutila. Budem používať častejšie, keď nebudú orechy...