Žemľovka
Autor receptu: luckala1
Žemľovku pripravujem hlavne vtedy, keď mám chuť na sladké a neviem vymyslieť, čo
by
som urobila na obed. Tu je môj recept:
8 porcií |
60 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Rožky si nakrájame na tenké kolieska, namáčame si ich v zmesi z mlieka (mlieko+žĺtka+1PL cukru).
- Jablká si očistíme a nahrubo nastrúhame. Podľa kyslosti ich osladíme a pridáme škoricu podľa chuti.
- Pripravíme si tvarohovú zmes - zmiešame tvaroh, vanilkový cukor a hrozienka.
- Formu alebo pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Vrstvíme nasledovne: vrstva rožkov, jablká, tvarohová zmes a znovu vrstva rožkov.
- Dáme do vyhriatej rúry a pečieme. Pár minút pred dopečením vyšľaháme bielko (kto má rád, môže dať viac, kto nemá rád, nemusí dať vôbec) s 0,5 PL práškového cukru a rozotrieme to na žemľovku. Na pár minút žemľovku necháme zapiecť. Po upečení ju môžeme posypať práškovým cukrom (kto nechce, nemusí - je dosť sladká) a podávame. Dobrú chuť!