Žemľovka, vlastne vianočkovka .o)
Autor receptu: hanee
Ostala mi doma vianocka (jogurty sa pominali aj bez nej) tak som skusila dalsie jedlo "meho
mladi" a zistila som, ze varenie je ako bicyklovanie, tiez sa nezabuda .o)
8 porcií |
15 minút príprava |
20 minút na 160 °C |
Postup
- Zapekaciu misu vymastime maslom a vysypeme struhankou.
***************
V miske zmiesame jedno cele vajicko s mliekom a lyzicou medu. Vianocku nakrajame skor na tensie platky, z oboch stran namocime v mlieku a ulozime na spodok zapekacej misky. Ja som krajala dost natenko, tak som dala dve vrstvy.
- Dalsie dve vajicka rozdelime na bielka a zltky. Tvaroh zmiesame so zltkami a vanilkovym cukrom. Navrstvime na platky vianocky.
- Jablcka umyjeme, ocistime, nastruhame, zmiesame so skoricovym cukrom a hrozienkami, ktore boli chvilku namocene v horucej vode.
Navrstvime na tvaroh. Nase jablcka boli pomerne kysele, tak som ich este postrasila asi dvoma lyzicami medu.
- Potom pride dalsia vrstva ponamacanych vianockovych platkov, az do pominania.
Vlozime do vyhriatej truby na 15 minut.
- Do bielkov co ostali pridame stipku soli a pr. cukor, vymiesame tuhy sneh. Vytiahneme zemlovku z truby, navrstvime na vrch a nechame par minutok zapiect, do bledunkohneda.
- Teraz tazka cast, po vytiahnuti zemlovky z truby, treba pockat, kym trocha vychladne, inak sa pri krajani zvykne "rozpadnut"