Žemľovka, vlastne vianočkovka .o)

Autor receptu: hanee

Ostala mi doma vianocka (jogurty sa pominali aj bez nej) tak som skusila dalsie jedlo "meho mladi" a zistila som, ze varenie je ako bicyklovanie, tiez sa nezabuda .o)

8
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Postup

  1. Zapekaciu misu vymastime maslom a vysypeme struhankou. *************** V miske zmiesame jedno cele vajicko s mliekom a lyzicou medu. Vianocku nakrajame skor na tensie platky, z oboch stran namocime v mlieku a ulozime na spodok zapekacej misky. Ja som krajala dost natenko, tak som dala dve vrstvy.
  2. Dalsie dve vajicka rozdelime na bielka a zltky. Tvaroh zmiesame so zltkami a vanilkovym cukrom. Navrstvime na platky vianocky.
  3. Jablcka umyjeme, ocistime, nastruhame, zmiesame so skoricovym cukrom a hrozienkami, ktore boli chvilku namocene v horucej vode. Navrstvime na tvaroh. Nase jablcka boli pomerne kysele, tak som ich este postrasila asi dvoma lyzicami medu.
  4. Potom pride dalsia vrstva ponamacanych vianockovych platkov, az do pominania. Vlozime do vyhriatej truby na 15 minut.
  5. Do bielkov co ostali pridame stipku soli a pr. cukor, vymiesame tuhy sneh. Vytiahneme zemlovku z truby, navrstvime na vrch a nechame par minutok zapiect, do bledunkohneda.
  6. Teraz tazka cast, po vytiahnuti zemlovky z truby, treba pockat, kym trocha vychladne, inak sa pri krajani zvykne "rozpadnut"