Žemľovka s jablkami, tvarohom a škoricou
Autor receptu: dr
Chutila nám, je šťavnatá a voňavá, ak chcete skúste.
6 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Jablká na hrubšie nastrúhame, pridáme 3 PL kryštálového cukru a 1 KL škorice. Tvaroh zmiešame s 2 PL kryštálového cukru. Nakrájame rožky na väčšie kocky. Mlieko prevaríme a pridáme do horúceho vanilkový cukor a maslo, necháme rozpustiť a premiešame.
- Nakrájané rožky zalejeme horúcim mliekom, v ktorom je vanilkový cukor a maslo, premiešame a necháme vsiaknúť. Oddelíme si žĺtky od bielkov a bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha, pridáme 2 PL lyžice kryštálového cukru, prešľaháme a pridáme žĺtky a znova prešľaháme, pridáme do rožkov. Zmes dobre premiešame a môžeme vrstviť.
- Formu alebo pekáč vymastíme rozpusteným maslom a vysypeme strúhankou. Na dno formy dáme polovicu zmesi rožkov, druhá vrstva sú jablká, ktoré troška vyžmýkame, tretia vrstva je tvaroh a nakoniec posledná vrstva je druhá polovica rožkov.
- Dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov približne 30 minút, pokiaľ nie je povrch na pohľad do chrumkava upečený, každý podľa svojej chuti.
- Na obrázku je žemľovka prichystaná vo forme pred vložením do rúry.