Žemľovka s jablkami (fotorecept)
Autor receptu: dorisa
Keď mi ostanú rožky, urobím takúto žemľovku. Ja robievam stale len s jablkami (tentokrat som pridala aj slivky).
4-6 porcie |
20 minút príprava |
45 minút na 180-200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Rožky nakrájame na menšie kúsky.
- Vajcia: oddelíme žltky od bielkov. Z bielkov vyšlaháme tuhý sneh.
- Zo žĺtkov, cukru a masla vymiešame hmotu.
- Do velkej misy dáme nakrájane rožky. Pridáme zmes žltkov, cukru a masla. Podlejeme mliekom, premiešame . Rožky majú byť napité,nie suché.
- Potom pridáme sneh, premiešame.
- Zapekaciu misu vymastíme.
- Do misy dáme polovicu hmoty z rožkov.
- Na rožky navrstvíme nastrúhané jablká (ja som dala aj pár sliviek, ktoré mi zostali z obeda) Posypeme škoricou mletou, dáme hrozienka. Trocha posypeme cukrom,lebo jablká boli len natlačene v pohari.
- Nakoniec navrstvíme druhú polovicu rožkovej hmoty. Na vrch dáme trocha masielka a šupneme to do rúry piecť.
- Žemlovka je upečené. Nakrájame ju na porcie a podávame alebo poliate sirupom,alebo len pocukrované.