Žemľovka (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Toto je ten najjednoduchší recept na žemľovku aký existuje. Bola u nás vnučka a keď som sa jej opýtala čo chce, či palacinky alebo žemľovku, povedala, že žemľovku asi preto, že to ešte nejedla, no a ja som veru žemľovku nepiekla aspoň 10 rokov :-! viem, že takýchto receptov je tu kopec, ale aj tak ho pridávam - pre moju vnučku a sebe pre radosť :-)
6 porcií |
20 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- kedysi dávno keď boli deti malé, piekla som žemľovku v mise z jenského skla, teraz nehrozí aby sme niečo tak veľké zjedli tak som vytiahla malú formu na koláč, dobre som ju vymazala maslom a posypala jemnou strúhankou... v mlieku som rozmiešala žĺtka a cukor, v tom som namáčala rožky a vystlala nimi formu
- jabĺčka som očistila, nakrájala na tenké plátky, osladila len trošku lebo jablká boli celkom sladké, pridala škoricu a hrozienka
- tvaroh som vymiešala s cukrom a navrstvila na jablkovú zmes
- zakryla namočenými rožkami
- zakryla alobalom a dala piecť na 180°C asi na 40 minút, potom som odokryla a nechala chvíľu zapiecť... žemľovku som nechala trochu vychladnúť aby sa lepšie vyklopila
- potom som žemľovku vyklopila a potrela celú snehom z bielkov, posypala mandľovými lupienkami
- a dala už len zapiecť
- no a potom sme si už len pochutnávali...
- :-)