Žemľové knedle
Žemľové knedle s medvedím cesnakom a krémom s pórom
Autor receptu: redakcia
Postup- Knedle: Na masle speníme na drobno nakrájanú cibuľu, zalejeme mliekom, pridáme lístky medvedieho cesnaku
a odstavíme. Pridáme vajcia, koreniny, soľ a pastu z medvedieho cesnaku. Zmes riadne zamiešame a zalejeme ňou
pečivo nakrájané na drobné kocky. Spojíme na mokrú hmotu,
ktorú necháme cca 10 minút odstáť.
- Z cesta vypracujeme 12–16 rovnakých guľatých knedličiek, ktoré vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou. Miernym varom varíme
zakryté 10–15 minút. Knedle z vody
vytiahneme a môžeme ihneď servírovať alebo necháme vychladnúť
a použijeme neskôr.
- Krém s pórom: Pór rozrežeme po
dĺžke a krájame cca na 1 cm hrubé
pásiky. Vložíme do sita a riadne
umyjeme, aby sme nemali v listoch prípadný piesok alebo hlinu,
necháme odkvapkať.
- V hrnci zatiaľ z masla a hladkej múky pripravíme
svetlú zápražku, ktorú zalejeme bielym vínom a necháme zovrieť (ak nemáme k dispozícii víno, môžeme ho nahradiť
vývarom a pár kvapkami citrónovej šťavy). Pridáme smotanu a rozmiešame na hladký krém, ochutíme
soľou, korením a povaríme. Pridáme nakrájaný pór a necháme už
len krátko povariť.
- Žemľové knedle s medvedím cesnakom podávame s pórovým krémom. Môžeme dozdobiť opečenou paradajkou, prípadne výrazným tvrdým syrom typu grana padano alebo pecorino.
|