Žemľové knedle

Žemľové knedle s medvedím cesnakom a krémom s pórom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Knedle: Na masle speníme na drobno nakrájanú cibuľu, zalejeme mliekom, pridáme lístky medvedieho cesnaku a odstavíme. Pridáme vajcia, koreniny, soľ a pastu z medvedieho cesnaku. Zmes riadne zamiešame a zalejeme ňou pečivo nakrájané na drobné kocky. Spojíme na mokrú hmotu, ktorú necháme cca 10 minút odstáť.
  2. Z cesta vypracujeme 12–16 rovnakých guľatých knedličiek, ktoré vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou. Miernym varom varíme zakryté 10–15 minút. Knedle z vody vytiahneme a môžeme ihneď servírovať alebo necháme vychladnúť a použijeme neskôr.
  3. Krém s pórom: Pór rozrežeme po dĺžke a krájame cca na 1 cm hrubé pásiky. Vložíme do sita a riadne umyjeme, aby sme nemali v listoch prípadný piesok alebo hlinu, necháme odkvapkať.
  4. V hrnci zatiaľ z masla a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme bielym vínom a necháme zovrieť (ak nemáme k dispozícii víno, môžeme ho nahradiť vývarom a pár kvapkami citrónovej šťavy). Pridáme smotanu a rozmiešame na hladký krém, ochutíme soľou, korením a povaríme. Pridáme nakrájaný pór a necháme už len krátko povariť.
  5. Žemľové knedle s medvedím cesnakom podávame s pórovým krémom. Môžeme dozdobiť opečenou paradajkou, prípadne výrazným tvrdým syrom typu grana padano alebo pecorino.