Žemličky s ovocím (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Recept na tieto žemličky som si odfotila z časopisu. Názov receptu je "Jahodové scones". Angličtinu som sa neučila a tak som si našla čo tento názov znamená. Pravdaže ma zaujal aj samotný recept ktorý je nenáročný ako na suroviny, tak aj na čas. Mám rada takéto recepty a zvlášť variabilné. Tieto žemličky sa dajú piecť na sladko, ale aj na slano. Aj tu na Vareche je niekoľko receptov pod pôvodným názvom.

20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Dozrievajú čerešne a tak som do žemličiek dala odkôstkované čerešne. Kôstky som vyberala pomocou fľaše a paličky. Postup mám aj v Nápadoch tu na Vareche. Čerešne som nakrájala na štvrtinky.
  2. V mixéri som si premiešala hnetacou metlou kypré suroviny: hladkú múku špaldovú, PDP, cukor a strúhanú kôru. Pridala som počas miesenia olej a studené mlieko.
  3. Vypracovalo sa mi pekné vláčne cesto. To som pomúčila, preložila na dosku ktorú som vysypala múkou.
  4. Cesto som si roztľapkala na doske, posypala čerešňami na jednu polovičku, zakryla druhou polovičkou cesta a opatrne som spracovala cesto.
  5. Nakoľko som dala viac ovocia ako je uvedené v recepte, musela som dlhšie cesto spracovávať aby som vmiesila ovocie do cesta.
  6. Cesto som vyvaľkala na hrúbku asi 3 cm a 6 cm veľkou vykrajovačkou som vykrojila žemličky - kolieska.
  7. Kolieska som uložila na plechy, vyšlo mi 17 kúskov. Každý kúsok som potrela rozšľahaným vajíčkom a dala piecť do vyhriatej rúry. Pri 200 °C som piekla 20 minút na teplom vzduchu, keďže som dala 2 plechy.
  8. Upečené. Skúsila som niekoľko z nich pred pečením narezať do kríža, hviezdičky alebo len pásik že "čo to urobí", vidno ako sa otvorili. Podávajú sa ku káve alebo čaju, môžu sa prerezať a natrieť maslom alebo džemom. Ak sa do cesta namiesto cukru dá soľ a rôzne semienka, korenie alebo syr, dostaneme slané žemličky. S cestom sa veľmi dobre robí a určite najbližšie vyskúšam aj slanú verziu.