Žemle s prefermentom (fotorecept)

Autor receptu: nyja

Rada pečiem z kysnutého cesta, ale drožďovú arómu moc nemusím. Preto sa snažím do cesta dávať čím menej droždia. Ale potom treba kvasenie cesta nejako podporiť a na to slúžia prefermenty, ktoré najskôr rozbehnú enzymatické a kvasné procesy v ceste. Finálne pečivo je aspoň o jednu triedu lepšie ako bez použitia prefermentu.

45 minút
príprava
20 minút
na 190-210 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer pred pečením si pripravíme preferment. Do vody v mise rozdrobíme droždie, necháme ho rozpustiť a pridáme múku. Všetko spolu varechou zamiešame, prikryjeme fóliou a necháme stáť na linke. Preferment som nevyfotila, veď čo už? Obyčajné polotekuté cesto s bublinkami.
  2. Na druhý deň, cca 8 - 12 hod od založenia prefermentu pripravujeme cesto. Obidve múky preosejeme, vyhĺbime v nej jamku, vlejeme do nej vlažnú vodu, pridáme cukor, rozmrvené droždie, jogurt a celý preferment. Pekne všetko zamiešame a potom pridáme povolené alebo rozpustené maslo (vlažné!) a masť so soľou. Znova premiesime a vypracujeme buď elektrickým hnetačom alebo robotom alebo ako ja v domácej pekárničke. Cesto necháme poriadne vykysnúť. Pre pekárničku zvolíme program "cesto", ale v týchto horúčavách môžeme program stopnúť skôr a cesto nechať ďalej kysnúť len tak (DP prihrieva).
  3. Nakysnuté cesto na pomúčenej doske povyťahujeme do obdĺžnika a poprekladáme ho, sformujeme do bochníka. Potom ho rozkrájame na rovnako veľké, resp. rovnako ťažké porcie. Mal by ich byť párny počet. Jednotlivé kúsky vyšúľame na doske na dĺžku cca 25 cm. Potom vždy spájame dva šúľce spôsobom, že ich sformujeme ako písmeno U a položíme ich proti sebe, resp. takto dáko. Ako vidíte, som "expert" na kreslenie na počítači :-D
  4. Keď ich máme takto proti sebe položené, tak konce spodného šúľka, označené ako 1 a 2 prestrčíme zhora do medzery v lokalite označenej ako 3... a potom ich zospodu môžeme trocha povytiahnuť. Lepšie sa prepletajú užšie šúľky, len to potom horšie vyzerá. Ale myslím, že z toho sa nejako nestrieľa. Aspoň je vidieť, že pečivko je home made. Kladieme ich na plech s PNP, prikryjeme ich fóliou (môžeme ju potrieť olejom, aby sa náhodou neprilepila) a necháme 30 min dokysnúť. Pred pečením ich potrieme zmesou rozšľahaného vajca a 1 PL mlieka, posypeme sezamom alebo chia semienkami alebo rascou alebo čím len chcete... a osolíme.
  5. Teplotu v rúre nastavíme na 210 °C a necháme vyhriať, naspodok rúry môžeme dať plech na zaparenie, ale nie je to nutné, ak pečivo postriekame vodou na plechu. Ako je vidieť z fotiek, robila som aj zopár menších zapletancov, ktoré boli určené pre menších hladošov ako dospeláci. V podstate sa dá z cesta formovať všeličo, stačia aj obyčajné bulky, ak nechceme pletené cesto. Pečieme pri tejto teplote 10 minút, potom znížime na 190 °C a pečieme ešte necelých 10 minút. Najlepšie je však postrážiť si pečivko ku koncu, lebo nemáme všetci rovnakú rúru :-) Upečené by mali byť dozlatista. Po vybratí ich vyložíme na mriežku chladnúť.
  6. Celkovo sme použili do cesta asi 10 g čerstvého droždia na asi 650 g múky. A dalo by sa určite použiť ešte menej, len by sme museli dlhšie čakať... Skúste si pečivko urobiť, je to bez prísad (vyrábaných z ľudských vlasov alebo oslích kopýt), ktoré sa v priemyslovej výrobe pridávajú do cesta, aby lepšie kyslo. Skúšala som ho aj s celozrnnou múkou, ale asi som to s jej množstvom trocha prehnala, tak žemle neboli také páperové ako tieto, ktoré Vám tu predstavujem :-) Recept je uvedený aj na mojom blogu nasavareska.blogspot.sk , snáď i troška podrobnejšie.