Žemle plnené údeným mäsom (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Originál receptu na cesto som objavila na http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3567. Je to cesto, ktoré sa dá použiť aj na rožky, pletienky.
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a zalejeme časťou z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
- Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny, vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme v teple cca 1 hodinu kysnúť.
- Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve časti, z každej vytvarujeme dlhý šulec
- Obe časti rozkrájame na rovnaké kúsky
- Každý kúsok vyvaľkáme do kruhu
- Do stredu dáme troška kremžskej horčice a nakrájané údené mäso
- Zabalíme do buchtičky a uložíme na plech na pečenie, ktorý sme vystlali papierom na pečenie
- Necháme pod kysnúť cca 10 minút, potom potrieme vajíčkom a posypeme sezamom, slnečnicou, na pár koliesok som položila aj koliesko klobásy
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C. Po upečení môžeme potrieť rozpustenou bravčovou masťou.