Žemle na sladko z misky-kysky (fotorecept)
Autor receptu: afataga
Kúpila som si misku-kysku, takú obyčajnú a povedala som si, že ju treba vyskúšať.
Tak som urobila niečo ako mazančeky. Naozaj funguje, takže nemusím vždy naháňať pekárničku.
15 porcií |
15 minút príprava |
17 minút na 170 °C |
Postup
- Dala som si vykysnúť kvások, do mlieka som dala trochu cukru a droždie
- Do misky som dala obe múky, soľ, sódu, cukry a zmäknutú masť, pridala som sezam, hrozienka, brusnice a kand. kôru trochu premiešala
- Pridala som vajce, um a kvások
- Trochu som to celé premiešala, len aby sa všetko spojilo, zakryla som vrchnákom a trpla som, čo sa bude diať :-)
- Po 40-tich min. bolo cesto nacapené až na vrchnáku, keď som odokryla, vyzeralo takto
- Na plechy som si dala papier a aby som si zjednodušila život, z cesta som odkrajovala kúsky cesta lyžicou, urobila gule a dala na plech, nechala som ešte podkysnúť, kým sa vyhriala rúra
- Pred pečením som nenatierala ničím, po upečení som trochu pofrckala vodou, piekla som oba plechy naraz v teplovzdušnej rúre na 170° presne 17 min.
- Jasné, že som jednu zožrala ešte horúcu :-) lebo krásne voňali, nedalo sa vydržať