Žemle na sladko z misky-kysky (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Kúpila som si misku-kysku, takú obyčajnú a povedala som si, že ju treba vyskúšať. Tak som urobila niečo ako mazančeky. Naozaj funguje, takže nemusím vždy naháňať pekárničku.

15
porcií
15 minút
príprava
17 minút
na 170 °C

Postup

  1. Dala som si vykysnúť kvások, do mlieka som dala trochu cukru a droždie
  2. Do misky som dala obe múky, soľ, sódu, cukry a zmäknutú masť, pridala som sezam, hrozienka, brusnice a kand. kôru trochu premiešala
  3. Pridala som vajce, um a kvások
  4. Trochu som to celé premiešala, len aby sa všetko spojilo, zakryla som vrchnákom a trpla som, čo sa bude diať :-)
  5. Po 40-tich min. bolo cesto nacapené až na vrchnáku, keď som odokryla, vyzeralo takto
  6. Na plechy som si dala papier a aby som si zjednodušila život, z cesta som odkrajovala kúsky cesta lyžicou, urobila gule a dala na plech, nechala som ešte podkysnúť, kým sa vyhriala rúra
  7. Pred pečením som nenatierala ničím, po upečení som trochu pofrckala vodou, piekla som oba plechy naraz v teplovzdušnej rúre na 170° presne 17 min.
  8. Jasné, že som jednu zožrala ešte horúcu :-) lebo krásne voňali, nedalo sa vydržať