Zemiaky so slaninovým šálom

Autor receptu: 58vlasta

Po vianočnom hodovaní je dobré aj jednoduchšie jedlo...

4
porcie
10 minút
príprava
20+10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Neošúpané, umyté zemiaky dáme variť do vody, do ktorej sme pridali soľ a rascu. Varíme asi 15 - 20 minút. Uvarené zemiaky očistíme a po dĺžke rozpolíme. Maslo roztopíme na miernom ohni.
  2. Polovičky zemiakov potrieme roztopeným maslom a mierne osolíme. Na polovičku zemiaka položíme stočený plátok syra, do ktorého zabalíme petržlenovú vňať./Môžeme dať aj inú zelenú vňať - medovka, špenát, šalvia a pod./ Syr poskladáme tak, aby nám veľmi nevykúkal so zemiaka.Prikryjeme druhou polovičkou zemiaka a obalíme plátkom slaniny. Slaninku prichytíme špáradlom.
  3. Slaninou obalené zemiaky dáme do zapekacej nádoby alebo na plech a zapečieme v rúre pri 180°C asi 10 minút, kým slanina nezhnedne. Môžeme podávať s čerstvým zeleninovým šalátom. Zemiaky si môžeme uvariť aj deň vopred, na druhý deň potom rýchlejšie uvaríme obed alebo večeru.