Zemiaky na stoprvý spôsob

Autor receptu: jojusko

Zemiaky sú potravinou, ktorá je na Slovensku asi najrozšírenejšia. Pripravujú sa ako prílohy, ale aj ako hlavné jedlá po rôznej úprave. Samozrejme, že aj my sme írečití Slováci / nielen podľa kuchyne / a zemiaky pripravujeme na mnoho spôsobov. Zaužívali sme si názov s radovou číslovkou stoprvý v nadnesenom význame slova. Dôvodom na prípravu neni deň v týždni, význam dňa v roku a pod., ale jednoducho práve vzniknutá chuť člena rodiny. Chuť, ktorá vzniká aj vtedy ak ostanú zemiaky z iného jedla.

3-4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvarené v šupke ošúpať a pokrájať na kolieska cca 1/2 cm hrubé. Do väčšej plochej nádoby na varenie / vhodná je s teflonovým povrchom / 2 PL oleja, rozohriať a prikladať kolieska zemiakov. Pražiť tak aby sa na jednej strane opiekli do zlatožlta, drevenou alebo umelohmotnou vareškou zemiaky pri tom podľa situácie kolieska premiešavať.
  2. Primiešať cibulku, popražiť, pridať rascu, osoliť, primiešať slaninku a tiež trochu popražiť. Na spodok zemiakovaj vrstvy naliať bujon a pomocou varešiek stláčať kolieska zemiakov k sebe aby vytvorili zo spečených koliesok maximálne možný spojený blok. Na vrch rozložiť kúsočky masla a nechať teplom roztaviť a volne pretiecť aj na spodné kolieska.
  3. Tak pripravené zemiaky už možno konzumovať a záleží na želaní či to stačí alebo pridať opekanie vrchnej vrstvy. Ak sa žiada opecť aj vrchnú vrstvu tak sa zemiaky vyklopia napr. na plech alebo väčšiu plochú misu a v obrátenej polohe sa prfesunú znovu do nádoby kde sa piekli na zbytok rozohriateho oleja ktorý sa tam musí priliať a zohriať pred vložením obrátenej vrstvy zemiakov. Je možné opečenie aj bez toho oleja ale ohrev nesmie byť prudký aby sa nespálilo pretečené maslo. Zemiaky sa môžu konzumovať aj s listovým šalátom ale my k tomu od kuchara dostaneme hrnček chladnéj zakysanky.