Zemiaky na stoprvý spôsob
Autor receptu: jojusko
Zemiaky sú potravinou, ktorá je na Slovensku asi najrozšírenejšia. Pripravujú sa ako prílohy, ale aj ako hlavné jedlá po rôznej úprave. Samozrejme, že aj my sme írečití Slováci / nielen podľa kuchyne / a zemiaky pripravujeme na mnoho spôsobov. Zaužívali sme si názov s radovou číslovkou stoprvý v nadnesenom význame slova. Dôvodom na prípravu neni deň v týždni, význam dňa v roku a pod., ale jednoducho práve vzniknutá chuť člena rodiny. Chuť, ktorá vzniká aj vtedy ak ostanú zemiaky z iného jedla.
3-4 porcie |
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky uvarené v šupke ošúpať a pokrájať na kolieska cca 1/2 cm hrubé. Do väčšej plochej nádoby na varenie / vhodná je s teflonovým povrchom / 2 PL oleja, rozohriať a prikladať kolieska zemiakov. Pražiť tak aby sa na jednej strane opiekli do zlatožlta, drevenou alebo umelohmotnou vareškou zemiaky pri tom podľa situácie kolieska premiešavať.
- Primiešať cibulku, popražiť, pridať rascu, osoliť, primiešať slaninku a tiež trochu popražiť. Na spodok zemiakovaj vrstvy naliať bujon a pomocou varešiek stláčať kolieska zemiakov k sebe aby vytvorili zo spečených koliesok maximálne možný spojený blok. Na vrch rozložiť kúsočky masla a nechať teplom roztaviť a volne pretiecť aj na spodné kolieska.
- Tak pripravené zemiaky už možno konzumovať a záleží na želaní či to stačí alebo pridať opekanie vrchnej vrstvy. Ak sa žiada opecť aj vrchnú vrstvu tak sa zemiaky vyklopia napr. na plech alebo väčšiu plochú misu a v obrátenej polohe sa prfesunú znovu do nádoby kde sa piekli na zbytok rozohriateho oleja ktorý sa tam musí priliať a zohriať pred vložením obrátenej vrstvy zemiakov. Je možné opečenie aj bez toho oleja ale ohrev nesmie byť prudký aby sa nespálilo pretečené maslo.
Zemiaky sa môžu konzumovať aj s listovým šalátom ale my k tomu od kuchara dostaneme hrnček chladnéj zakysanky.