Zemiaky na paradajkách (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Rcp vznikol čírou náhodou. V chladničke ostal zvyšok v kožke pečených zemiakov a zmäknuté tri paradajky. Ako „žgrľoš“ som využil čo zvýšilo. Vo „Fresh Thyme–Farmers Market“ sme za doslova smiešnu cenu kúpili dva mladé karfioly. Nápad sa v mojej „striebornej hlave“ zrodil v sekunde a už som vedel, ako si u krásnej pani, pri ktorej bývam, opäť „šplhnem“. Síce, odkedy Féničania vymysleli peniaze, nemusím robiť za „vatikánsku“ menu, ale aj opätovaná láska s vďakyplným pohľadom, má svoju cenu i čaro!

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. na štarte som si pomohl „fintou @sovka62“, ktorú ma naučila už pri varení klasického leča; paradajky, pred finálnym zapracovaním, som varom zredukoval na ½ objem a nadstavil ich 2 PL masla; Evka milá, veľmi pekne ďakujem a „gu Bílym Andzelom posílám 3P = Pozdrav, Pac a Pusu“!
  2. zemiaky som už mal upečené (pokrájať na „klinky“, uložiť na pekáč, soľ, čMČK, olej, premiešať, piecť 12÷15´ na 200÷210 °C, …, lopatkou poobracať, pokryť „hoblinkami“ masla a ´dopiecť ešte 12÷15´), vložil som ich do zredukovanej paradajkovej šťavy, premiešal, dochutil soľou a čMČK,
  3. posypal pokrájanou petržlenovou vňaťou, vzápätí opäť jemne zmiešal a hotovo
  4. v druhej panvici som pripravil „prílohu“: vypražil som predvarené (5÷7´ v osolenej vode) a v „päťpyžame“ (múku som nahradil mletým tvrdým syrom, rozšľahané celé vajíčka, jemná strúhanka, vajíčka, strúhanka), spolu s pampúšikmi (zvyšky vajíčok, syra, pokrájanej petržlenovej vňate a strúhanky, soľ a čMČK, štipka jedlej sódy bicarbóny,
  5. nuž a na tanieri, s tatarskou omáčkou na prostriedku, to potom vyzeralo takto a chutilo! P.S.: nuž a tak, namiesto paprikovaných, vznikli paradajkované zemiaky!