Zemiaky
Zemiaky na paprike s kuracinou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Ak dočítate môj recept, určite väčšina so šomraním skonštatuje, veď je to variant obyčajného zemiakového paprikáša (po starokošicky „paprikáškrumpli“)!* A veruže máte pravdu! Len aby som bol
jedinečne svojský, či osobitý, tak som ho pripravil s kuracím mäsom, z dvoch druhov paprík i zemiakov a
prizdobil ušetrenými lístkami ružičkového kelu. Klasika je klasika, ale aj so zelenou petržlenovou a
zelerovou vňaťou má svoju lahodnú chuť. Každý z nás je strojcom svojho šťastia a pánom svojich chutí!
4-6 porcie |
30 minút príprava |
33-44 minút tepelná úprava |
Postup
- Na začiatku som vložil strúčiky cesnaku do teplej vody, umyl, očistil a pokrájal čerstvé papriky, kuracie mäso na väčšie kúsky, zelerové stonky na „C-čka“, cibuľu a zemiaky („dielo“ nezahusťujem múkou, preto dávam 1/3 zemiakov „rozvarného typu“, ktoré šťavu zahustia).
- Kúsky kuraciny som 5-7 minút opiekol na horúcom oleji a po ich vybratí na pomocnú tácňu,
- vo výpeku do sklovita orestoval pokrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom.
- Hrniec som odstavil zo ohrevu a vsypal doň koreniny (soľ 2 KL, čerstvo mleté čierne korenie ČL, korenie na kuracie mäso 2 KL a PL mletej sladkej papriky).
- Hneď po premiešaní som hrniec vrátil na ohrev a vložil lístočky ružičkového kelu, pokrájané stonky zeleru a kúsky paprík.
- Po zmiešaní som pridal aj pološtipľavý marocký „Harissa“ krém.
- Po dvoch-troch minútach dusenia som do hrnca vložil pokrájané zemiaky (tie biele sú tzv. „pečiarky“).
- „Kompletne“ zalial horúcim kuracím vývarom (ale pokojne by svoju funkciu splnila aj voda).
- Po 10 minútach už boli zemiaky dostatočne mäkké, preto som k nim pridal aj opečené kúsky kuracieho mäsa. Teraz už stačilo iba 5-7 minút a
- podával som zemiakový „flanc“ posypaný pokrájanými lístkami petržlenovej a zelerovej vňate.