Zemiaky

Zemiaky na paprike s kuracinou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ak dočítate môj recept, určite väčšina so šomraním skonštatuje, veď je to variant obyčajného zemiakového paprikáša (po starokošicky „paprikáškrumpli“)!* A veruže máte pravdu! Len aby som bol jedinečne svojský, či osobitý, tak som ho pripravil s kuracím mäsom, z dvoch druhov paprík i zemiakov a prizdobil ušetrenými lístkami ružičkového kelu. Klasika je klasika, ale aj so zelenou petržlenovou a zelerovou vňaťou má svoju lahodnú chuť. Každý z nás je strojcom svojho šťastia a pánom svojich chutí!

4-6
porcie
30 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na začiatku som vložil strúčiky cesnaku do teplej vody, umyl, očistil a pokrájal čerstvé papriky, kuracie mäso na väčšie kúsky, zelerové stonky na „C-čka“, cibuľu a zemiaky („dielo“ nezahusťujem múkou, preto dávam 1/3 zemiakov „rozvarného typu“, ktoré šťavu zahustia).
  2. Kúsky kuraciny som 5-7 minút opiekol na horúcom oleji a po ich vybratí na pomocnú tácňu,
  3. vo výpeku do sklovita orestoval pokrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom.
  4. Hrniec som odstavil zo ohrevu a vsypal doň koreniny (soľ 2 KL, čerstvo mleté čierne korenie ČL, korenie na kuracie mäso 2 KL a PL mletej sladkej papriky).
  5. Hneď po premiešaní som hrniec vrátil na ohrev a vložil lístočky ružičkového kelu, pokrájané stonky zeleru a kúsky paprík.
  6. Po zmiešaní som pridal aj pološtipľavý marocký „Harissa“ krém.
  7. Po dvoch-troch minútach dusenia som do hrnca vložil pokrájané zemiaky (tie biele sú tzv. „pečiarky“).
  8. „Kompletne“ zalial horúcim kuracím vývarom (ale pokojne by svoju funkciu splnila aj voda).
  9. Po 10 minútach už boli zemiaky dostatočne mäkké, preto som k nim pridal aj opečené kúsky kuracieho mäsa. Teraz už stačilo iba 5-7 minút a
  10. podával som zemiakový „flanc“ posypaný pokrájanými lístkami petržlenovej a zelerovej vňate.