Zemiaky na kyslo celkom obyčajné

Autor receptu: majok

Je tu veľa receptov na toto jedlo, ale každý je iný. Preto si dovolím napísať môj recept, ktorý ma naučila moja mama a ju zas jej mama. Obvykle toto jedlo robím v sobotu na obed ako hlavné jedlo, keď sa mi nechce robiť veľké varenie.

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kým sa varia vajcia, očisti a umy zemiaky. Na kocky nakrájané zemiaky daj variť do vody spolu s bobkovým listom, novým korením a soľou. Vody daj len toľko, aby boli zemiaky pod hladinou. Soľ opatrne, radšej na konci dosolíš. Múku rozmiešaj v miske s kyslou smotanou. Keď to chceš mať lepšie, pridaj k zemiakom sušené huby alebo aj kožu zo slaniny.
  2. Zemiaky var tak dlho, aby boli takmer mäkké. Daj pozor, aby sa varili pomaly. Cibuľu nakrájaj na drobno a osmahni ju na oleji do sklovita. Cibuľu pridaj k zemiakom a ďalej pomaly var. Pravdepodobne už máš uvarené vajcia, tak ich ošúp.
  3. Zemiaky by už mali byť mäkké. Odstav hrniec z plameňa a primiešaj kyslú smotanu s múkou. Dobre rozmiešaj, aby tam neboli hrudky. Vráť na oheň a pomaly var. Teraz by to malo zhustnúť. Pozor aby si to nepripálil! Nakoniec, keď sú zemiaky mäkké, pretlač k nim vajcia cez mriežku alebo ich nasekaj. Dochuť octom a soľou a pridaj kôpor. Hotovo. Pred podávaním nechaj chvíľu odstáť. Dá sa jesť aj len tak, bez všetkého.