Zemiakový šalát s pažítkou

Autor receptu: peknadomacnost

Tento šalát sme si prvýkrát spravili s kamarátkou z vlastnoručne vypestovaných zemiakov. Odvtedy ho pripravujem vždy, keď zakvitne pažítka, pretože ňou sa to celé začalo. Do tohto letného šalátu sme potrebovali „ozdobu“, tou sa napokon stali kvietky z pažítky :)

40 minút
príprava

Postup

  1. Suroviny. Uistite sa, že máte všetky. Základ tvoria skoré zemiaky, najlepšie z vlastnej záhradky. Zemiaky poriadne umyjeme a v šupke dáme variť do osolenej vody.
  2. Zelenina. Pokiaľ sa varia zemiaky, nakrájame si zeleninu. Reďkovky a stopky zeleru nasekáme na tenšie plátky, takisto aj jarnú cibuľku. Spolu s kvetmi pažítky, ktoré môžete trochu rozdrobiť, dáme do šalátovej misy. Tu zeleninu prelejeme olivovým olejom a poctivo zamiešame, nech zelenina olejom riadne nasiakne.
  3. Dresing. Nasekáme si pažítku a feniklovú vňať (ja ju vlastne strihám kuchynskými nožnicami:) a pridáme ju do kyslej smotany. Ochutíme soľou, korením a trochou olivového oleja. Zamiešame a ochutnáme. Ak sa vám zdá prikyslá, dodajte trochu sladkej smotany.
  4. Finiš. V tejto chvíli by mali byť zemiaky uvarené. Zlejeme ich a chvíľu necháme v studenej vode. Šupku nelúpeme. Keď sa trošku ochladia, osušíme ich v utierke a nakrájame približne na 0,5 centimetrové plátky. Pridáme maslo, okoreníme a premiešame. Zemiaky pridáme do misy k zelenine, prelejeme dresingom zo smotany a opäť premiešame. Šalát nechajte chvíľu postáť, aby zemiaky nasiakli smotanou. Pri servírovaní tohto letného šalátu, ktorý sa mimochodom veľmi hodí na grilovačky, posypte každú porciu zvyškom pažítkových kvietkov. Dobrú chuť!