Zemiakový šalát

Zemiakový šalát - recept pre začiatočníkov

Autor receptu: viera1

Zemiakový šalát patrí už tradične k sviatkom a aby nebol následne dôvodom problémov s trávením, po rôznych pokusoch so zámenou s jogurtom, smotanami atď., ktoré moji stravníci neprijali, vyriešila som to takto. Šalát sa ujal, len sa nepriznávam ako ho robím. Robievam ho pre celú rodinu cca 10-12 kg. Prosím tých, ktorí odmietajú múku, aby sa nevyjadrovali, pre mňa je prijateľnejšie 500 g majonézy nahradiť 50 g múky + 6 dl mlieka.

20
porcií
60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Večer si uvaríme zemiaky v šupke, vyberáme približne rovnakej veľkosti, po uvarení zlejeme, necháme trošku vychladnúť a obielime. Prikryjeme utierkou a pokrievkou, aby utierka zachytila paru a aby do rána neoschli. Uvaríme aj očistenú mrkvu.
  2. Ráno si uvaríme z mlieka a múky kašu: Dáme variť 4 dl mlieka a v 2 dl mlieka rozmiešame múku, ktorú za stáleho miešania vlejeme do vriaceho mlieka a povaríme na miernom ohni 3-4 minúty (ochutnáme a keď je cítiť ešte múku, varte dlhšie, prípadne to nechajte prikryté odstavené ešte pár minút "dôjsť"). Hrniec vložíme do hrnca s ľadovou vodou a za stáleho miešania vychladíme.
  3. Zemiaky a mrkvu nakrájame na 1 cm plátky a pretláčame cez drôtenú mriežku. Kapiu pokrájame na drobno. Pripravíme si misku s ľadovou vodou a misku na cibuľu. Cibuľu nakrájame a oblanšírujeme (vložíme do sitka, sitko dáme do misky a zalejeme vriacou vodou na 10 sekúnd, sitko s cibuľou vyberieme a preložíme do ľadovej vody vychladiť.)
  4. Uhorky pokrájame po dĺžke na plátky a ešte na plocho na pásiky a nakoniec priečne na kocky. Nakoniec vyklopíme do misy majonézu, precedíme nálev z uhoriek, nalejeme do fľaše od majonézy, ktorú tým vypláchneme a vlejeme ku šalátu. Pridáme múčnu kašu, cukor, soľ a mleté čierne korenie. Zľahka premiešame od okrajov ku stredu a necháme odležať v chlade 3 hodiny. Pozn.: Udávam značku uhoriek a majonézy kvôli tomu, že takto nám to chutí najviac; iné značky majonézy sú slanšie a chuť uhoriek Znojmia je neprekonateľná (pre nás). Pre dvojčlennú domácnosť stačí polovičné množstvo.