Zemiakový nákyp

Autor receptu: suejka

Tento recept vznikol na podnet mojich synov. U nás sa totiž sladké jedlá ako žemľovka, nákyp či palacinky nerátali za jedlá, ale len ako zákusok. A tak som si, keď mi na otázku, nedáte si dnes ryžový nákyp môj syn odpovedal: Mami, a to nevieš urobiť nákyp s mäsom? spomenula, že som kdesi čítala zemiakový nákyp. Takže áno, viem urobiť nákyp s mäsom. Tu je.

4-5
porcie
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke ako na šalát. Kto má rád zemiačky môže dať 2 kg, ale 1,5 kg bohate stačí. Mäsko pomelieme. Roztopíme 100 g margarínu a dáme ho pražiť.
  2. Ochutíme soľou, korením, mletou paprikou a majoránkou, podlejeme vývarom a podusíme. Pridáme kečup, horčicu a odstavíme. Netreba dlho dusiť, mleté mäsko je hotové rýchlo a malo by zostať šťavnaté.
  3. Z margarínu, múky, mlieka a syra urobíme syrovú omáčku. Základom je klasický bešamel. Do roztopeného margarínu (nehcáme si trochu margarínu na vymastenie pekáča) dáme tri kopcovité lyžice múky, povaríme a pridáme mlieko. Mlieko by malo mať izbovú teplotu, inak sa nám urobia hrčky. Varíme na miernom ohni a stále miešame. Pridáme postrúhaný, alebo len nakrájaný syr. Miešame, kým sa syr neroztaví. Ochotíme soľou a korením.
  4. Do pekáča, alebo jenskej misy dáme zvyšok margarínu. Nemusíme roztierať.
  5. A vrstvíme. Uvarené a olúpané zemiaky krájame na plátky, osolíme, a okoreníme. Mierne.
  6. Pridáme mäsko. Komu sa chce, môže dať len polovicu mäska, znova zemiaky a znova mäsko.
  7. Navrch dáme znova zemiačky. Ochutíme. Poslednú vrstvu tvorí omáčka, ktorú rozotrieme.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre, cca 15-20 minút z oboch strán (alebo v teplovzdušnej). Viacmenej len zapekáme, pretože všetky suroviny sú už uvarené. Teplý nákyp nám nebude držať pohromade, ale ak ho necháme trocha vychladnúť dá sa pekne krájať. Ako prílohu môžeme dať kyslé uhorky, alebo nejaký fajný šalátik. Dobrú chuť.