Zemiakový chlieb s rascou

Autor receptu: renate

Tento nafotený chlebík je môj druhý pokus, prvý bol tiež skvelý! Týmto chcem potešiť všetky začínajúce gazdinky, pretože sa to jednoducho musí podariť :-) Dnes je na trhu množstvo chlebíkov, pečiva všetkého druhu....ALE! Nie je to jednoducho to pravé orechové. Ten pocit, keď sa rodinka teší, keď to doma rozvoniava a keď sa chlebík natrie hoc iba masielkom.....mňam! Takže ideme na to ! ;-)

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme a odvážime si všetky ingrediencie na chlebík :-)
  2. Hladkú múku premiešame so soľou a rascou vo väčšej nádobe. Ešte teplé zemiaky, uvarené v šupke nastrúhame na múku. Rozdrobíme droždie, pridáme cukor a celé to polejeme 1/3 vlažnej vody. Zakryjeme a nechame 20 min. vykvasiť.
  3. Kvások má vyzerať asi takto:
  4. vymiesime poriadne (najlepšie rukou) cesto, pridáme zvyšnú vodu, po trochu olej a ocot. Ak je cesto redšie, pridáme kľudne trocha múky. Cesto musí byť mäkké, poddajné, ale pružné. Vytvarujeme bochníček a necháme ho pomúčený na doske odležať asi 1 hodinu.
  5. po vykysnutý ( asi na dvojnásobok) bochník opatrne premiestnime na plech posypaný múkou, trošku vytvarujeme a necháme ešte 15 min. postáť
  6. ....ja si pred pečením svoj chlebík označkujem....vy samozrejme nemusíte :-)))))))))
  7. Chlebík pečieme vo vyhriatej rúre na 225 st. prvých 10 min. Potom teplotu stiahneme na 180 st. a pečieme ešte 50 min. Do rúry na dno dávam nádobu s vodou...volá sa to mokré pečenie. A chlebík sledujem, sem tam potriem slanou vodou, bude lepšia kórka. Tesne pred dopečením na 5 min dám dole z plechu a pečiem len na mriežke. Po upečení chlebík necháme na mriežke vychladnúť.
  8. Teším sa z vydareného chleba :-)
  9. Takto vyzerá v reze......dobrú chuť!