Veľkozrnnú šošovicu si na 2 hodiny namočíme do vody.
Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme v osolenej vode. Mrkvu očistíme a nakrájame na krúžky. Rozložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180°C pečieme 20 minút. V polovici pečenia mrkvu premiešame.
Červenú šošovicu uvaríme vo vode domäkka. Scedíme a necháme odkvapkať.
Uvarené zemiaky prudko zchladíme, ošúpeme a nakrájame na krúžky. Pridáme upečenú mrkvu. Medzitým varíme namáčanú veľkozrnnú šošovicu.
Už uvarenú červenú šošovicu pridáme k zemiakom.
Cibuľu nakrájame na prúžky, jarnú cibuľku na krúžky. Pridáme k šalátu.
Na záver pridáme uvarenú, scedenú veľkozrnnú šošovicu.
Na zálievku si pripravíme chilli papričku a cesnak. Ja som mala mladý a drobný cesnak, preto je strúčikov viac.
Chilli papričku nakrájame, cesnak pretlačíme a pridáme olej, balzamikový ocot, med, soľ a čierne korenie. Dobre premiešame. Zálievkou prelejeme šalát, pridáme rukolu a premiešame.
Inšpirované receptom z časopisu Gurmet. Ak v zálievke vynecháte med, je recept vhodný aj pre vegánov.