Zemiakovo-kukurično-špenátové tortičky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Potrebovala som k obedu slávnostnejšiu prílohu ako obyčajné zemiaky, postrúhala som
zemiaky na hrubo a zmiešala s kukuričnou múkou, baby špenát som podusila s
cesnakom, zemiakovou zmesou som som vystlala ramequinky ako mištičky, do ktorých
som dala špenát, zaliala vajcom rozšľahaným so sladkou smotanou a upiekla. Vznikla
efektná a veľmi chutná príloha.
2 porcie |
10 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Zemiaky som postrúhala na hrubo.
- Osolila som ich, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, premiešala a nechala 5 minút postáť, aby pustili vodu.
- Ramequinky som hojne vymazala maslom a vysypala strúhankou, môžu sa aj kukuričnou múkou tortičky pôjdu po upečení ľahko vyklopiť.
- Na masle som orestovala tenké plátky cesnaku, len kým sa pekne rozvoňali,...
- ...pridala som k nim očistený, odstopkovaný, umytý a dobre odvapkaný baby špenát za stáleho miešania som opekala asi 1 minútu,...
- ...značne zmenšil svoj objem za túto chvíľku, osolila som ho, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a nechala som ho úplne vychladnúť.
- V miske som zmiešala vajce so sladkou smotanou na zálievku.
- Zo zemiakov som poctivo vytlačila vodu, odliala som ju, pridala som kukuričnú múku a...
- ...premiešala spolu.
- Ramequinky som vystlala zemiakovou- kukuričnou zmesou ako mištičky.
- Do mištičiek som pridala baby špenát s cesnakom...
- ..zaliala som ich vajcovo-smotanovou zálievkou.
- Piekla som ich 40 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov, asi 5 minút po vybratí z trúby som ich ľahučko vyklopila z ramequiniek, ale môžu sa upečené tortičky podávať aj priamo v nich.
- Ešte teplé tortičky som prekrojila na polovicu a podávala k hlavnému jedlu. Je to veľmi chutná a efektná príloha z jednoduchých surovín s jednoduchou prípravou.
Môžu sa podávať aj ako samostatné jedlo vegetariánom, deťom, chorým i zdravým bez rozdielu.
- ešte záber z blízka na prierez.