Zemiakovo-kukurično-špenátové tortičky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Potrebovala som k obedu slávnostnejšiu prílohu ako obyčajné zemiaky, postrúhala som zemiaky na hrubo a zmiešala s kukuričnou múkou, baby špenát som podusila s cesnakom, zemiakovou zmesou som som vystlala ramequinky ako mištičky, do ktorých som dala špenát, zaliala vajcom rozšľahaným so sladkou smotanou a upiekla. Vznikla efektná a veľmi chutná príloha.

2
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky som postrúhala na hrubo.
  2. Osolila som ich, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, premiešala a nechala 5 minút postáť, aby pustili vodu.
  3. Ramequinky som hojne vymazala maslom a vysypala strúhankou, môžu sa aj kukuričnou múkou tortičky pôjdu po upečení ľahko vyklopiť.
  4. Na masle som orestovala tenké plátky cesnaku, len kým sa pekne rozvoňali,...
  5. ...pridala som k nim očistený, odstopkovaný, umytý a dobre odvapkaný baby špenát za stáleho miešania som opekala asi 1 minútu,...
  6. ...značne zmenšil svoj objem za túto chvíľku, osolila som ho, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a nechala som ho úplne vychladnúť.
  7. V miske som zmiešala vajce so sladkou smotanou na zálievku.
  8. Zo zemiakov som poctivo vytlačila vodu, odliala som ju, pridala som kukuričnú múku a...
  9. ...premiešala spolu.
  10. Ramequinky som vystlala zemiakovou- kukuričnou zmesou ako mištičky.
  11. Do mištičiek som pridala baby špenát s cesnakom...
  12. ..zaliala som ich vajcovo-smotanovou zálievkou.
  13. Piekla som ich 40 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov, asi 5 minút po vybratí z trúby som ich ľahučko vyklopila z ramequiniek, ale môžu sa upečené tortičky podávať aj priamo v nich.
  14. Ešte teplé tortičky som prekrojila na polovicu a podávala k hlavnému jedlu. Je to veľmi chutná a efektná príloha z jednoduchých surovín s jednoduchou prípravou. Môžu sa podávať aj ako samostatné jedlo vegetariánom, deťom, chorým i zdravým bez rozdielu.
  15. ešte záber z blízka na prierez.