Plnené placky

Zemiakové zrazy (Картопляні зрази) (fotorecept)

Autor receptu: cizmy

Túto pochúťku som ochutnal počas študijného pobytu na Ukrajine. Z ponuky tamojšej študentskej jedálne sa vždy vytratili ako prvé.* Zrazy pochádzajú zo strednej Európy, najčastejšie som ako krajinu pôvodu/zdokonalenia receptúry našiel Litvu. Skvelý a lacný recept pre všetkých, ktorí majú radi zemiaky.

3-4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si očistíme a umyjeme zemiaky. Tentoraz som robil kilogramovú dávku. Zemiaky v hrnci zalejeme vodou a postavíme na plameň. Soľ nepridávame. Keď voda zovrie, pridáme 2 - 3 bobkové listy a necháme variť domäkka. Zemiaky zlejeme a necháme úplne vychladnúť.
  2. Pokiaľ zemiaky chladnú, pripravíme si náplň. V tomto kroku je možné byť kreatívny a dopriať si plnku podľa vlastného želania. Na Ukrajine som videl syrovú (nastrúhaný syr podľa chuti), kapustovú (čerstvo nastrúhaná biela kapusta s mrkvou opražená na cibuľke a doplnená lyžičkou paradajkovej pasty/pretlaku) či mäsovú (restované mleté mäso). Najviac som si však obľúbil najčastejšie podávanú plnku zo šampiňónov. Príprava je jednoduchá, nadrobno nakrájané šampiňóny je potrebné podusiť na cibuli a osoliť. Videl som aj prípady, keď sa šampiňóny pomelú na mlynčeku na mäso, ale mne chutia aj takto. Dnes som nenašiel čerstvé šampiňóny, takže boli len z konzervy. Na chuti to neubralo, ale originál je predsa len originál.
  3. Po vychladnutí zemiaky roztlačíme pučidlom, pridáme vajce, soľ a čierne korenie (podľa chuti) a na záver do nich prisypeme 50 gramov hladkej múky.
  4. Dosku si vysypeme malým množstvom múky. Zo zemiakového cesta odoberáme kúsky podľa vlastného uváženia a apetítu. Potrebné je len dodržať správny oválny tvar, ktorý udrží náplň. Tá sa položí do stredu cesta a obalí bokmi. Hotovú placku, ešte jemne obalíme v múke. Cesto sa celkom dosť lepí na ruky. Ak máte overený recept na to, ako sa tomu vyhnúť, použite ho.
  5. Ostáva už len dať naše zemiakové placky/zrazy na panvicu s malým množstvom oleja. Zrazy netreba smažiť, len opekať tak, aby získali správnu chrumkavú kôrku.
  6. A máme hotovo! Zrazy môžeme podávať s kyslou smotanou, prípadne inou pochutinou podľa vlastného uváženia a gusta (jogurt, kečup, zelenina, tatárska omáčka a ďalšie). Ide o jednoduché a sýte jedlo. Čo vám budem hovoriť, v spomínanej ukrajinskej jedálni zrazy zmizli z ponuky vždy ako prvé. Často sa mi v rade stalo, že hladní stravníci predo mnou sa vypytovali, či ešte niečo zostalo, ale smola, vraj už kuchárky spotrebovali celú dennú dávku zemiakov.