Zemiakové šišky

Zemiakové šišky bez lepku

Autor receptu: novalim

Typické fašiangové maškrty sme tento raz pripravili trochu na iný spôsob. Zemiakové šišky bez lepku vám budú určite chutiť.* A keď si k nim pripravíte jahodovú penu podľa nášho receptu, budete sa doslova zalizovať. Vyskúšajte a napíšte nám, ako vám chutilo.

15
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do 100 ml teplého ovseného mlieka pridáme 1 ČL z odváženej múky a cukru, pridáme droždie a dobre spolu premiešame. Necháme na teplom mieste vzísť kvások (trvá to 10-15 minút).
  2. Múku, tapiokový škrob, práškový a vanilínový cukor, uvarené nastrúhané zemiaky, nastrúhanú citrónovú kôru a štipku soli spolu premiešame vo väčšej mise. Pridáme žĺtky, zvyšok ovseného mlieka, rum a nakoniec kvások.
  3. Vymiesime hladké cesto, misu prikryjeme utierkou a necháme 90 – 120 minút kysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí pridáme do cesta roztopený Palmarin a znova premiesime ručne až sa tuk s cestom spojí.
  4. Cesto preložíme na pracovnú pomúčenú dosku, vyvaľkáme na hrúbku 3 cm a vykrajujeme malé kolieska s priemerom asi 5-7 cm. Zemiakové šišky bez lepku necháme ešte aspoň 10 minút podkysnúť. V hlbšej panvici rozpálime olej, potom znížime teplotu a smažíme šišky z každej strany do zlatista.
  5. Na jahodový sneh si nad parou vyšľaháme bielky s cukrom a nakoniec prišľaháme aj jahodový lekvár.