Zemiakové rožky (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Recept na tieto rozky som nasla na internete pod nazvom Potatoe Croissant - zemiakove croissanty. U nas su velmi oblubene. Robievam ich velm casto. Cesto vo vnutri je jemne, vlacne a korka je chutna chrumkava.

16 ks
porcií
20+60kysnutie minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky na miesenie som pripravila muku, sol, cukor, kvasnice a postruhany uvareny zemiak. Mlieko s vodou som ohriala aby bolo vlazne a rozpustila som v nom maslo. Vlazne mlieko s maslom som priliala k muke
  2. a mixerom som vymiesila vlacne cesto.
  3. Cesto som dala vykysnut na teple miesto. Ja ho obycajne len prikryjem dekou alebo perinou.
  4. Vykysnute cesto som rozdelila na dve casti. Kazdu polovicku som este premiesila a nechala chvilu podkysnut. Staci 7-10 minut.
  5. Cesto som potom rozvalkala a nozom som ho prekrojila na 16 casti.
  6. Kazdy trojuholnik cesta som stocila zo sirsej strany. Do polovicky som ho stacala len tak volne. Druhu cast, tu tensiu som potom natiahla a az potom som ju dotocila.
  7. ---
  8. Rozky som ulozila na vymasteny plech. Na plechu som ich nechala este podkysnut.
  9. Rozky som piekla vo vyhriatej rure 180C 20 minut.
  10. Po upeceni sa mozu rozky este potriet maslom alebo mastou. V uvode som spominala, ze robim tieto rozky dost casto. Do receptu som napisala maslo, ale som ich uz robila aj s bravcovou mastou a tiez som pridala do nich aj mensie oskvarky. Aj takto boli vyborne. Ten uvareny postruhany zemiak tam robi tu jemnu chut. Raz som namiesto uvareneho zemiaku dala zemiakovu kasu co mi zostala z obeda a tiez to bolo aj takto chutne.
  11. ---