Zemiakové pusinky Duchesse
Autor receptu: dobrakucharka
Obyčajnú zemiakovú kašu premeňte na elegantné pohostenie na večierok. Pod chrumkavou hnedou kôrkou sa skrýva lahodné krémové vnútro. Toto je recept z Francúzskej kuchyne.
4 porcie |
30 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup
- Zapnite rúru na 200 °C ( plyn na st. 6 ). Zemiaky oškriabte, umyte a nakrájajte na hrubšie plátky. Vložte do hrnca, zalejte studenou vodou a trocha osolte. Priveďte do varu, zmiernite teplotu a varte asi 15 minút damäkka.
- Zemiaky sceďte a roztlačte na jemnú kašu, najlepšie ručným elektrickým šľahačom. Ušľahajte žítky so smotanou, 2/3 zmesi nalejte do zemiakov a dobre prešľahajte. Osoľte a okoreňte. Zvyšnú vaječnú zmes nechajte na potretie.
- Potrite plech na pečenie trochou oleja. Lyžicou položte zemiakovú zmes do zdobiaceho vrecka s veľkým hviezdicovým nadstavcom.
- Na plech na pečenie nastriekajte v miernych rozstupoch zemiakové pusinky. Vždy najskôr vytvorte kompaktnú základňu a stred, aby v pusinkách neboli žiadne vzduchové bubliny.
- Pusinky opatrne potrite zvyškom zmesi z vajec a smotany. Upečte v rúre asi 20 minút do zlatohneda. Vyberte z plechu kovovou lopatkou a ihned podávajte.
- Zemiakové pusinky sú elegantnou prílohou k akémukolvek pečenéhu mäsu alebo ku grilovaným lososovým steakom. Dobrou voľbou na zapitie je suché biele víno.
- Dobrú chuť.