Zemiakové pusinky Duchesse

Autor receptu: dobrakucharka

Obyčajnú zemiakovú kašu premeňte na elegantné pohostenie na večierok. Pod chrumkavou hnedou kôrkou sa skrýva lahodné krémové vnútro. Toto je recept z Francúzskej kuchyne.

4
porcie
30 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zapnite rúru na 200 °C ( plyn na st. 6 ). Zemiaky oškriabte, umyte a nakrájajte na hrubšie plátky. Vložte do hrnca, zalejte studenou vodou a trocha osolte. Priveďte do varu, zmiernite teplotu a varte asi 15 minút damäkka.
  2. Zemiaky sceďte a roztlačte na jemnú kašu, najlepšie ručným elektrickým šľahačom. Ušľahajte žítky so smotanou, 2/3 zmesi nalejte do zemiakov a dobre prešľahajte. Osoľte a okoreňte. Zvyšnú vaječnú zmes nechajte na potretie.
  3. Potrite plech na pečenie trochou oleja. Lyžicou položte zemiakovú zmes do zdobiaceho vrecka s veľkým hviezdicovým nadstavcom.
  4. Na plech na pečenie nastriekajte v miernych rozstupoch zemiakové pusinky. Vždy najskôr vytvorte kompaktnú základňu a stred, aby v pusinkách neboli žiadne vzduchové bubliny.
  5. Pusinky opatrne potrite zvyškom zmesi z vajec a smotany. Upečte v rúre asi 20 minút do zlatohneda. Vyberte z plechu kovovou lopatkou a ihned podávajte.
  6. Zemiakové pusinky sú elegantnou prílohou k akémukolvek pečenéhu mäsu alebo ku grilovaným lososovým steakom. Dobrou voľbou na zapitie je suché biele víno.
  7. Dobrú chuť.