Zemiakove krokety s ementálom (fotorecept)
	        Autor receptu: pusta
	         
	        
	        Toto jedlo je veľmi vdačné, jednoduché na prípravu, chutné a zároveň sýte. Môže sa 
podávať ako príloha k mäsu na šťave i k divine je vynikajúce, ale aj k vysmážanému alebo 
inak upravenému mäsu alebo k rôznym omáčkam a zelenine. Pre jeho delikátnu syrovú 
chuť a sýtosť je 
vhodné aj ako samostatné jedlo a podáva sa vtedy doplnené o dip z jogurtu, kyslej 
smotany či s majonézou alebo tatarskou omáčkou.
| 		  
				  	  
				  	2-3 porcie  | 
				  	  
				  	120 minút príprava  | 
				  	  
				  	6-8 minút  na 100 °C  | 
Postup
- Večer predtým som uvarila približne rovnako veľké zemiaky, tieto sa varili 30 minút, scedila som ich a ešte teplé som ich ošúpala, ked vychladli odložila som ich prikryté fóliou do chladničky.
 - Ráno som ich nastúhala na jemnom stúhadle do misy a pridala som k nim jemne nastrúhaný ementál, mala som kvalitný 48%-ný. Okorenila som zmes čerstvo mletým čiernym korením.
 - Pridala som soľ, sóda bicarbonu - budú úžasne ľahučké a nadýchané, na hrubo posekanú petržlenovú vňať.
 - Pridala som vajce a múku, množstvo múky sa môže líšiť v závislosti od múčnatosti zemiakov, okorenila som ešte čerstvo nastrúhaným muškátovým orechom.
 - Suroviny som spracovala rukami na rovnomerný valec,...
 - z ktorého som jemne naolejovanými rukami odoberala množstvo veľkosti mojej dlane a vytvarovala som približne rovnako veľké šúľky. Robila som väčšie a vyšlo mi 8 kusov, ale kľudne môžete urobiť z tohoto až 16 kusov polovičnej veľkosti, podľa toho, ako ich použijete, či ako prílohu alebo ako samostatné jedlo.
Ak jemne potriete olejom aj tanier, krokety sa neprilepia a bude sa s nimi dalej dobre pracovať.
 - Krokety som prikryla fresh foliou a odložila som ich na 1 hodinu odpočívať do chladničky.
Zatiaľ som si pripravila dip z kyslej smotany, cesnaku, citrónovej šťavy, soli a mletého čierneho korenia.
 - Potom som krokety obalila v rozšľahanom vajci so soľou a...
 - ...preložila som ich do strúhanky.
 - Dôkladne som ich obalila, prebytočnú strúhanku som opatrne sklepala a...
 - ...postupne som ich ukladala na tanier. Obalené krokety som vysmážala na panvici s rozpáleným olejom asi v 2 cm vysokej vrstve oleja z oboch strán do červeno-hneda asi 3 - 4 minúty a uložila som ich na papierovú kuchynskú utierku, aby sa odstránil prebytočný olej - zabudla som odfotiť, ale vysmážať všetci viete:-)))))
 - Horúce krokety som podávala na listoch hlávkového šalátu pokvapkaného citrónovou šťavou s cesnakovým dipom z kyslej smotany - príprava v bode č. 7.
Veľmi sa hodí k nim aj tatarská omáčka, majonéza alebo jogurtový dip.
Je to pomerne nenáročné jedlo na prípravu, lacné, sýte a chuťovo delikátne najmä vdaka ementálu, vdaka bylinkám aj veľmi variabilné a vdaka koreninám vynikajúce, krokety sú jemné, ľahučké a nadýchané.