Zemiakove krokety s ementálom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Toto jedlo je veľmi vdačné, jednoduché na prípravu, chutné a zároveň sýte. Môže sa podávať ako príloha k mäsu na šťave i k divine je vynikajúce, ale aj k vysmážanému alebo inak upravenému mäsu alebo k rôznym omáčkam a zelenine. Pre jeho delikátnu syrovú chuť a sýtosť je vhodné aj ako samostatné jedlo a podáva sa vtedy doplnené o dip z jogurtu, kyslej smotany či s majonézou alebo tatarskou omáčkou.

2-3
porcie
120 minút
príprava
6-8 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer predtým som uvarila približne rovnako veľké zemiaky, tieto sa varili 30 minút, scedila som ich a ešte teplé som ich ošúpala, ked vychladli odložila som ich prikryté fóliou do chladničky.
  2. Ráno som ich nastúhala na jemnom stúhadle do misy a pridala som k nim jemne nastrúhaný ementál, mala som kvalitný 48%-ný. Okorenila som zmes čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Pridala som soľ, sóda bicarbonu - budú úžasne ľahučké a nadýchané, na hrubo posekanú petržlenovú vňať.
  4. Pridala som vajce a múku, množstvo múky sa môže líšiť v závislosti od múčnatosti zemiakov, okorenila som ešte čerstvo nastrúhaným muškátovým orechom.
  5. Suroviny som spracovala rukami na rovnomerný valec,...
  6. z ktorého som jemne naolejovanými rukami odoberala množstvo veľkosti mojej dlane a vytvarovala som približne rovnako veľké šúľky. Robila som väčšie a vyšlo mi 8 kusov, ale kľudne môžete urobiť z tohoto až 16 kusov polovičnej veľkosti, podľa toho, ako ich použijete, či ako prílohu alebo ako samostatné jedlo. Ak jemne potriete olejom aj tanier, krokety sa neprilepia a bude sa s nimi dalej dobre pracovať.
  7. Krokety som prikryla fresh foliou a odložila som ich na 1 hodinu odpočívať do chladničky. Zatiaľ som si pripravila dip z kyslej smotany, cesnaku, citrónovej šťavy, soli a mletého čierneho korenia.
  8. Potom som krokety obalila v rozšľahanom vajci so soľou a...
  9. ...preložila som ich do strúhanky.
  10. Dôkladne som ich obalila, prebytočnú strúhanku som opatrne sklepala a...
  11. ...postupne som ich ukladala na tanier. Obalené krokety som vysmážala na panvici s rozpáleným olejom asi v 2 cm vysokej vrstve oleja z oboch strán do červeno-hneda asi 3 - 4 minúty a uložila som ich na papierovú kuchynskú utierku, aby sa odstránil prebytočný olej - zabudla som odfotiť, ale vysmážať všetci viete:-)))))
  12. Horúce krokety som podávala na listoch hlávkového šalátu pokvapkaného citrónovou šťavou s cesnakovým dipom z kyslej smotany - príprava v bode č. 7. Veľmi sa hodí k nim aj tatarská omáčka, majonéza alebo jogurtový dip. Je to pomerne nenáročné jedlo na prípravu, lacné, sýte a chuťovo delikátne najmä vdaka ementálu, vdaka bylinkám aj veľmi variabilné a vdaka koreninám vynikajúce, krokety sú jemné, ľahučké a nadýchané.