Plnené zemiakové knedličky

Zemiakové knedličky

Autor receptu: nocka

Zemiakové knedličky plnené slaninou alebo údeným mäsom s dusenou kapustou.

5
porcií
40 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Zemiaky uvarené v šupke (najlepšie deň vopred), nastrúhame na jemnom strúhadle (strúhadlo na syr). Pridáme vajce, múku, krupicu a vypracujeme hladké cesto. Odložíme ho do chladničky.
  2. Plnka: Na cibuľovom základe opražíme oravskú slaninu nakrájanú nadrobno a necháme ju vychladiť (miesto oravskej slaniny môžeme použiť údené bravčové mäso). Zemiakové cesto rozvaľkáme, vykrajujeme formičkou kolieska, naplníme ich plnkou, zabalíme, vyformujeme knedličky a vyvárame v osolenej vriacej vode.
  3. Príloha: Červenú hlávkovú kapustu na jemno nakrájame, vložíme na vopred pripravený cibuľový základ a dusíme. Kapustu nepodlievame, dusíme ju na nižšom stupni domäkka. Ak nám prihára môžme pridať lyžicu vody. Počas dusenia ju dochutíme soľou, cukrom, korením, octom, alebo citrónom.
  4. Pór si nakrájame na tenké plátky, krátko orestujeme na masle a podávame s dusenou kapustou.