Ovocné gule
Zemiakové gule s mangovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Postup- Zemiaky v šupke uvaríme. Vychladnuté ošúpeme, prelisujeme a zmiešame s múkou a so soľou. Necháme postáť.
- Plnka: Očistené mango nakrájame na kocky. Na
panvičke urobíme karamel
z cukru, pridáme biele víno, nasekané mango
a lyžičku rakytníkového pyré.
Všetko krátko povaríme,
necháme zredukovať a premiešame. Treba dať
pozor, aby nebola príliš riedka. Necháme vychladnúť.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku
a vyvaľkáme približne na 0,5 cm hrúbku.
Pred vykrajovaním ešte cesto poriadne
zo spodnej strany pomúčime, vrchnú
časť pokojne necháme lepkavejšiu, lepšie sa bude spájať cesto pri tvarovaní
gúľ. Ostrým nožom vykrajujeme štvorce,
približne 5x5 cm veľké. Plnku poukladáme do stredu štvorcov. Potom pospájame rohy cesta a rovnomerným pohybom oboch rúk vytvoríme guľu,
akoby sme pracovali s plastelínou.
- Gule varíme približne
6 minút v jemne osolenej
vode. Spravidla vyplávajú
na povrch, keď sú hotové.
Z hrnca ich vyberáme priamo
na tanier. Gule polejeme
maslom, posypeme cukrom
a nasucho opraženou strúhankou.
|