Zemiakové šúľance

Zemiakové džatky z Vysokých Tatier, tradičné jedlo našich starých mám

Autor receptu: ta3

Džatky boli kedysi jedlom chudobných, pretože sa robia len zo zemiakov a z múky.* Vychutnajte si ich s opraženou slaninkou a cibuľou.

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Uvarené zemiaky zasypeme múkou, zalejeme horúcou vodou (alebo použijeme vodu, v ktorej sa zemiaky varili) a pridáme soľ. Všetko spolu roztlačíme pučidlom na zemiaky na hustú kašu.
  2. Z kaše potom vytvarujeme valčeky, ktoré ešte vyformujeme na menšie valčeky - džatky. Pripravené džatky opečieme na rozpustenej masti dozlatista.
  3. Opečené džatky podávame s kyslou smotanou, slaninou opraženou spolu s cibuľou a ozdobíme jarnou cibuľkou.
  4. Pozrite si celú reláciu Chutné Slovensko, v ktorej nájdete viac receptov z Vysokých Tatier a dozviete sa mnoho zaujímavostí a tipov, čo navštíviť v tomto regióne.