Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Tieto bagety ma dlho lákali zaujímavou kombináciou ingrediencií. Po odvážení zemiakov mi odišli baterky v digitálnej váhe a kedže som nemala rezervné (ako inak...povedal môj muž), odmerané množstvá boli baj očko. Možno preto sa mi stále zdalo, že je cesto lepkavé a podsypávala som viac ako obyčajne. Ale bagetám to vôbec neublížilo, práve naopak!!! Pán Tizian1kocúr povedal, že EXCELLENT...:-))) P.S. Piekla som včera, už nie sú...
Postup
- Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme domäkka v 400ml osolenej vody. Nechame vo vode vychladnúť tak, aby zmes bola vlažná
- Zemiaky popučíme vo vode, v ktorej sa varili na kašu. Pridáme rozdrobené droždie.
- Odvážime si múku, zmiešame ju so zvyšnou soľou (časť sme použili pri varení zemiakov) a drvenou rascou.
- Zmiešame so zemiakovou zmesou a miesime, kým sa nám nevytvorí elastické cesto. Podľa typu zemiakov a použitej múky bude možno potrebné podsýpať hladkou múkou (bol môj prípad, nefungovala mi váha, preto som mala množstá nie veľmi presné a cesto sa mi veľmi lepilo).
- Cesto zakryjeme a dáme na teplé miesto na hodinu odpočívať. Medzitým si pripravíme pórovo-slaninkovú zložku. Obe suroviny nakrájame na tenké prúžky.
- Opražíme na 1 lyžici oleja a necháme vychladnúť.
- Zmiešame s vykysnutým cestom.
- Už podľa možnosti veľmi nepridávame múku, radšej pracujeme s navlhčenými rukami. Vymiesené cesto necháme 20 minút odpočinúť.
- Navlhčenými rukami vyformujeme 3 bagety, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, urobíme priečne zárezy a zakryté utierkou necháme ešte 20 minút podkysnúť. medzitým si vyhrejeme rúru na 190st.C.
- Poprášime ich navrchu trochou hladkej múky a šups s nimi do rúry (nevošli sa mi na jeden plech, musela som piecť na 2x. Keď sú navrchu zlatohnedé, vyberieme z rúky a necháme vychladnúť na mriežke.
- Kuchyňu zaplní úžasná aróma...ale buďte silní a vydržte, nech aspoň trošku vychladnú.
- Na reze mojou bagetou je vidieť, že ja som až tak silná nebola a krájala som ešte teplú...:-)))
- Výborne sa hodia k doma urobenému čerstvému maslu...ale aj bez neho...