Zemiakové bagety so slaninkou a pórom (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Tieto bagety ma dlho lákali zaujímavou kombináciou ingrediencií. Po odvážení zemiakov mi odišli baterky v digitálnej váhe a kedže som nemala rezervné (ako inak...povedal môj muž), odmerané množstvá boli baj očko. Možno preto sa mi stále zdalo, že je cesto lepkavé a podsypávala som viac ako obyčajne. Ale bagetám to vôbec neublížilo, práve naopak!!! Pán Tizian1kocúr povedal, že EXCELLENT...:-))) P.S. Piekla som včera, už nie sú...

20-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme domäkka v 400ml osolenej vody. Nechame vo vode vychladnúť tak, aby zmes bola vlažná
  2. Zemiaky popučíme vo vode, v ktorej sa varili na kašu. Pridáme rozdrobené droždie.
  3. Odvážime si múku, zmiešame ju so zvyšnou soľou (časť sme použili pri varení zemiakov) a drvenou rascou.
  4. Zmiešame so zemiakovou zmesou a miesime, kým sa nám nevytvorí elastické cesto. Podľa typu zemiakov a použitej múky bude možno potrebné podsýpať hladkou múkou (bol môj prípad, nefungovala mi váha, preto som mala množstá nie veľmi presné a cesto sa mi veľmi lepilo).
  5. Cesto zakryjeme a dáme na teplé miesto na hodinu odpočívať. Medzitým si pripravíme pórovo-slaninkovú zložku. Obe suroviny nakrájame na tenké prúžky.
  6. Opražíme na 1 lyžici oleja a necháme vychladnúť.
  7. Zmiešame s vykysnutým cestom.
  8. Už podľa možnosti veľmi nepridávame múku, radšej pracujeme s navlhčenými rukami. Vymiesené cesto necháme 20 minút odpočinúť.
  9. Navlhčenými rukami vyformujeme 3 bagety, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, urobíme priečne zárezy a zakryté utierkou necháme ešte 20 minút podkysnúť. medzitým si vyhrejeme rúru na 190st.C.
  10. Poprášime ich navrchu trochou hladkej múky a šups s nimi do rúry (nevošli sa mi na jeden plech, musela som piecť na 2x. Keď sú navrchu zlatohnedé, vyberieme z rúky a necháme vychladnúť na mriežke.
  11. Kuchyňu zaplní úžasná aróma...ale buďte silní a vydržte, nech aspoň trošku vychladnú.
  12. Na reze mojou bagetou je vidieť, že ja som až tak silná nebola a krájala som ešte teplú...:-)))
  13. Výborne sa hodia k doma urobenému čerstvému maslu...ale aj bez neho...