Zemiaková polievka so židovskou zápražkou

Autor receptu: jazavka

Tento recept som získala od jedného staršieho pána z Čiech na FB, zaujal ma hlavne tou židovskou zápražkou, prečo to má taký názov neviem, ale bola chutná a bola príjemným spestrením nášho jedálnička. Recept uvádzam v pôvodnom znení ako ho mám od pána Emila.

10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ak použijeme sušené huby, tak tie si vopred namočíme (ja som dala aj sušené, aj šampiňóny). Dáme si zovrieť vodu, pripravíme si všetku zeleninu a zemiaky, nakrájame a pridáme do vriacej vody (vynechala som cibuľu). Pridáme koreniny podľa chuti a povaríme do mäkka. Nakoniec pridáme roztlačený cesnak.
  2. Medzi tým si pripravíme zápražku z masla a hladkej múky, keď sú zemiaky a zelenina mäkké pridáme časť zápražky cca 1/3 do polievky, premiešame a do zvyšnej zápražky vmiešame 2 vajcia, miešame pokiaľ sa nám to pekne nespojí (na miernom ohni) a potom malou lyžičkou vykrajujeme malé haluštičky a zavaríme ich do polievky, povaríme asi 5-7 minút. Nakoniec pridáme majoránku. Polievka nám veľmi chutila, takéto haluštičky sme ešte nejedli, jediné čo mi v polievke vadilo bol pór, prajem vám dobrú chuť.