Zemiaková polievka so židovskou zápražkou
Autor receptu: jazavka
Tento recept som získala od jedného staršieho pána z Čiech na FB, zaujal ma hlavne tou židovskou zápražkou, prečo to má taký názov neviem, ale bola chutná a bola príjemným spestrením nášho jedálnička. Recept uvádzam v pôvodnom znení ako ho mám od pána Emila.
10 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Ak použijeme sušené huby, tak tie si vopred namočíme (ja som dala aj sušené, aj šampiňóny). Dáme si zovrieť vodu, pripravíme si všetku zeleninu a zemiaky, nakrájame a pridáme do vriacej vody (vynechala som cibuľu). Pridáme koreniny podľa chuti a povaríme do mäkka. Nakoniec pridáme roztlačený cesnak.
- Medzi tým si pripravíme zápražku z masla a hladkej múky, keď sú zemiaky a zelenina mäkké pridáme časť zápražky cca 1/3 do polievky, premiešame a do zvyšnej zápražky vmiešame 2 vajcia, miešame pokiaľ sa nám to pekne nespojí (na miernom ohni) a potom malou lyžičkou vykrajujeme malé haluštičky a zavaríme ich do polievky, povaríme asi 5-7 minút. Nakoniec pridáme majoránku.
Polievka nám veľmi chutila, takéto haluštičky sme ešte nejedli, jediné čo mi v polievke vadilo bol pór, prajem vám dobrú chuť.