Zemiaková polievka

Zemiaková krémová polievka

Autor receptu: nocka

Lacná a chutná polievočka.

6
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z kostí a očistenej zeleniny si pripravíme vývar. Do precedeného vývaru vložíme očistené nakrájané zemiaky a varíme do mäkka. Polievku zahustíme pripravenou dobre prevarenou zápražkou (aspoň 20 min). Polievku zamiešame a ešte prevaríme. Ak chceme krémovú polievku, dobre ju vymixujeme ponorným mixérom. Dochutíme bazalkou, petržlenovou vňaťou, alebo čerstvým kôprom. Polievku môžeme zjemniť sladkou smotanou, ale už ju nevaríme.
  2. Stratené vajce: Do vyššej nádoby si dáme asi 1 liter vody, pridáme približne 1 dl octu, metličkou urobíme vo vode vír a vpustíme do stredu rozbité vajce. Povaríme približne 4 min. tak, aby sa bielko zrazilo, ale žĺtok ostal tekutý. Polievku dozdobíme zelenou vňaťou.