Zemiaková polievka

Zemiaková biela polievka s hubami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Neviem, ako komu, ale mne veľmi chýbajú dlhšie i kratšie prechádzky po lesoch a lúkach u nás doma.* Zvlášť však, ak sú spojené s opojnou vôňou čerstvo vyrastených húb… a ak ich nájdete sami od seba, tak to už je pôžitok a slasť ťažko opísateľné. O tom všetkom si môžem nechať iba zdať. Čerstvé hríby aspoň môžem nahradiť sušenými, darčekmi to od mojich vzácnych priateľov Davalovcov, Krúpovcov a Nagyovcov. No a keď ich doplním „kurátenkami“ a so shiitake, uvarím nám „špeciálnu” zemiakovú polievku.

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Prehliadková zostava, ako kedysi dávno na pražskej Letenskej pláni 9. mája. Jednu praktickú poznámku ku sušeným hubám shiitake (Lentinula edodes) pôvodom z východnej Ázie a sú v niektorých formách tradičnej medicíny, považované za liečivé (na obr. v kruhu). Odstráňte ich suché „nožičky”, ktoré nezmäknú ani po dlhom namáčaní; ale po rozomletí na prášok sú výborným doplnkom do polievok, pod mäsá, alebo do „domácej vegety s hubami”.
  2. Všetky sušené huby som hneď ráno vložil do väčšej misy z jenského skla a zalial ich vlažnou vodou. Potom som ich vybral, pokrájal na „gustušné” kúsky a zmäknuté „klobúčiky” shiitake na 1/6 - 1/8-inky. Priamo do vody z húb som uložil olúpané, pokrájané a umyté zemiaky.
  3. V polievkovom hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, na ktorej som orestoval nakrájanú väčšiu cibuľu, vzápätí do nej pridal zmes odkvapkaných húb, pretlačené strúčiky cesnaku, soľ (kto chce nahradí ju vegetou), všetky uvedené koreniny, vetvičky tymianu (ich obvarené „konáriky” z polievky vyberiem, keď ju budem „nadstavovať” smotanou), všetko opatrne premiešal a krátko podusil.
  4. Pridal som pokrájané zemiaky aj s vodou zo sušených húb, dolial potrebné množstvo vlažnej vody, posypal sušeným ligurčekom lekárskym, vložil „adidasku bobkolistu” a nechal pokojne variť, až boli huby a samozrejme, že aj zemiaky mäkké.
  5. Vtedy som polievku nadstavil kyslou i šľahačkovou smotanou s „rozhabarkovanými, či rozšprudľovanými”, ak chcete s rozšľahanými, párom celých vajíčok a 2-3 PL hladkej múky (kto chce môže múku nahradiť potrebným množstvom kukuričnej alebo zemiakovej „Maizény”). Polievku som nechal 4-5 minút „prebublať“ a
  6. posypal pokrájanou ½ petržlenovej vňate (druhú ½ použijem pri servírovaní).
  7. Hotová polievka prevoňala nielen kuchyňu, ale aj celý byt i chodbu a chutila prenáramne!