Zelerovo-mrkvová nátierka s vlašskými orechmi

Autor receptu: mrnousik

Vzhľadom na to, že základom správneho stravovania je jesť 5x denne a nevynechávať raňajky, rozhodla som sa, že si toto jedlo oživím chuťami a zdravými surovinami. Pridávam recept na výbornú nátierku, ktorá obsahuje množstvo pomalých sacharidov a zasýti. Určite odporúčam každému, kto sa rozhodol zhodiť do plaviek ako alternatívu na raňajky, desiatu alebo olovrant. Ak viac športujete, tak ako ja, tak do pomazánky si zamiešam drť zo sójového mäsa.

2-3
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade si nastrúhame zeler, mrkvu a roztlačíme cesnak. Trochu posolíme a pokoreníme. Následne pridáme namleté vlašské orechy (ja ich tiež strúham). Do zmesi pridám dve PL smotany (nie kopcovité, len tak, aby nám to zlepilo suroviny v miske. Výsledok vyzerá ako dole na fotke.
  2. No a čo sa týka servírovania, odporúčam veľa zeleniny čerstvej (rajčina, šalát, redkvička, paprika, atd). Ja si ešte navrch dávam sójové bobuľe, ktoré mávam priebežne uvarené v chladničke. Takáto kombinácia obsahuje približne aj s chlebom okolo 600 kJ, z toho cca 7g bielkovin, 21g sacharidov (tých zdravých, pomalých) a 6g tuku (z orechov a smotany). Pomazánka je najlepšia čerstva, ale pri dobrom uskladnení v sklenenom poháriku od horčice vydrží aj do druhého dňa.