Zeleninovo-mliečna štrúdľa RRANDEVÚÚZ

Autor receptu: nonna

Recepis je trošku "babračkový", ale výsledok s mierne zvláštnou, netradičnou chuťou stojí za tú námahu. Je aj dostatočne sýty, hoci jedinou hútnejšou, "džaulovitejšou" potravinou je v ňom syr. Omáčka je z odtučnených mliečnych potravín, takže nezaťaží. Podstatné je ale aj to, koľko si jej naservírujeme. Želám príjemné ochutnávanie!

9
porcií
60 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiak uvaríme v šupe, ošúpeme a rozmelníme na malé kúsky. Kelové listy sparíme v mierne vriacej vode počas cca 7 minút, necháme odkvapkať a rozklepeme silné žilové časti. Červenú kapustu nakrájame na tenké prúžky, papriku na tenké krátke kúsky, jablko na tenké plátky a tie na úzke krátke prúžky.
  2. Rozohrejeme prvú časť masla, osmahneme na ňom asi minútku fenykel a čierne korenie, pridáme červenú kapustu, papriku, jablko, opatrne osolíme a za miešania dusíme asi 5 minút, kým zmes trochu nezmäkne.
  3. Štrúdľové cesto rozvinieme a rozsypeme po ňom udusenú zmes 1,5cm od okrajov.
  4. Rozdrvený zemiak premiešame s tvarohom, nahrubšie nastrúhaným syrom, Adžikou, trochou soli a dáme na zeleninovo-jablčnú zmes.
  5. Na tieto dve vrstvy rozložíme rajčinu pokrájanú na tenké mesiačiky a navrch poukladáme kelové listy.
  6. Opatrne zvinieme, okraje preložíme, popicháme a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre 35 minút.
  7. Na panvici rozohrejeme druhú časť masla a osmahneme na ňom cesnak nakrájaný na plátky tak, aby začal voňať.
  8. V jogurte rozmiešame hladkú múku, postupne za miešania pridávame mlieko, okoreníme bielym korením, trochu osolíme a dáme na maslo, kde za miešania vytvoríme stredne hustú polevu. Touto polevou prelejeme štrúdľu rozkrájanú na porcie.