Zeleninový šalát
Zeleninová príloha na odľahčenie (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Mimoriadne rád asistujem svojej pani, pri jej nárazových „výletoch“ za vidinou každoročného „bikini obdobia“. Veď uznajte,
kto z nás „gazdiniakov“ by sa nechal okradnúť o slasť „zalaškovať“ si s konštatovaním“ svojeho krajšieho JA: aj žena po 70-tke
si musí pestovať sebadôveru, chce byť krásna a má právo na obdiv. Preto aj tento recept, v ktorom dominujú stonky môjho
obľúbeného zeleru, červená cibuľa a mrkva. Porciu doplňuje treska na oleji a masle, dobrý pocit a dobrá nálada. Hurá do
plaviek.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
Postup
- Nemýlite sa a dobre vidíte, nepotrebujete toho veľa...
- Na kúsky masla vo veľkej panvici som rozložil na kolieska pokrájanú karotku,
- na „C-éčka” červenú cibuľu,
- a dva zväzky stonkového zeleru pokrájaného na 4-6 mm hrubé „C-éčka”.
- Dobre premiešal a
- prikryté pokrievkou dusil do 20 minút na strednom, postupne malom ohreve. V praxi to vyzerá tak, že keď je už karotka udusená podľa vašej predstavy, zvyšok teplého šalátu, čoby prílohy, bude tiež už minimálne al dente.
- Ako vidíte, po podusení a pokvapkaní extra panenským olivovým olejom, nám ostalo tak akurát.
- Teplý dusený zeleninový šalát sme jedli s filetkami pečenej tresky, priebežne pomocou PL podlievanými olejovo-maslovou emulziou, čo je tiež veľmi rýchly technologický postup (určite nie viac ako 3-4 minúty z každej strany).
- … áno, ja som „zhrešil“ a svoju porciu som obohatil o „kopšok“ izraelského kuskusu. Moja pani si pochvaľovala na tom istom, ale „hore bez“! Nuž čo! Výsledky uvidíme počas opaľovania sa pri bazéne, alebo pri nádrži „Lake Pleasant“ v regionálnom parku.