Zeleninová polievka so špargľou

Autor receptu: tetrisss

Mám rada každú zeleninu, až na kel /kel prepáč, ale je to asi pozostatok školskej jedálne/, ale za taku primadonu zeleniny považujem špargľu. Teraz je jej sezóna, treba to využiť, lebo nepodarilo sa mi ju nijako odložiť v prijateľnej kvalite. Okrem iného sa dá využiť pri príprave veľmi chutnej polievky.

4
porcie
5 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zeleninu očistíme, cibuľu nakrájame na jemné kocky, mrkvu na štvtiny a priečne na kocky, karfiól rozoberieme na ružičky a drevnatejšiu časť pokrájame na plátky, špargľu očistíme škrabkou na zemiaky od hlavičiek nadol, pokrájame na kolieska asi 1cm hrubé, zelené vňate nakrájame.
  2. Maslo roztopíme, pridáme cibuľu, popražíme, pridáme mleté čierne korenie, doložíme mrkvu a drevnaté časti karfiólu, popražíme, podusíme, zaprášime hladkou múkou, dobre premiešame, chvílu necháme všetko restovať, zalejeme studenou vodou. Necháme to 5 minút povariť, doložíme karfiól a zase povaríme, asi 10 minút.
  3. Nakoniec prisypeme špargľu, pokiaľ máme hrniec s akutermickým dnom, necháme zovrieť, hodíme bylinky a odstavíme, necháme dôjsť 15 minút. Ak nie, tak varíme 10 minút. Ešte doložím jednu fotku, aby bolo lepšie vidieť štruktúru.