Zeleninová polievka s vaječným závitkom

Autor receptu: evusik

Túto polievku robím najradšej na jar z mladej zeleniny, ale príde k chuti aj v zime so zeleniny mrazenej. Vaječné závitky sú rýchla a jednoduchá náhrada za slíže alebo knedličky do polievky.

4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do vriacej vody dáme variť mrazenú zeleninu, na čerstvú zeleninu si ešte chvíľu počkáme. Len krátko povaríme, aby sa zelenina nerozvarila, pridáme bujón, osolíme, okoreníme.
  2. Do misky rozbijeme 1-2 vajcia, dobre rozmiešame až na penu, pridáme bylinky a soľ. V lete stačí veľká hrsť nasekanej petržlenovej vňate, v zime akékoľvek sušené bylinky
  3. V panvici na palacinky si rozpálime lyžicu oleja a opražíme nakrájany cesnak. Cesnak preložíme do polievky. Do cesnakového oleja opatrne vylejeme trochu rozšľahaného vajca tak, aby sa nám roztiahlo po celej panvice ako tenučká palacinka. Čím tenšia tým lepšie. Opečieme z druhej strany, preložíme na dosku, stočíme do ruličky a nakrájame asi na 0,5 cm roličky. Takto postupujeme až pokiaľ neminieme celú vaječnú zmes.
  4. Vaječné závitky dávame do taniera až pri servírovaní a zalejeme horúcou polievkou.