Zeleninová polievka

Zeleninová polievka s liatymi haluškami à la Nušta (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant jednej zo slovenských zeleninových polievok. Kombináciu koreňovej zeleniny si môžete voliť podľa vlastných chutí. Mňa zaujal netradičnou, teda aspoň pre mňa, „liatou“ technológiou vpúšťania riedkeho cesta do hotovej, ešte variacej sa polievky. Rcp je dedičstvo mojej nežnej pani a vládkyne, po jej mamke Nušte, B. P. Vodu som tentoraz nahradil „kúpenským“ slepačím vývarom. Bol som príjemne prekvapený vôňou a chuťou výsledného „diela“, vhodného pre „majiteľov“ maškrtných jazýčkov od 3-103.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ak si pripravíte všetky ingrediencie pekne k ruke, potom to už ide „friško” ako na bežiacom páse a po necelých 33´ si pochutnáte na horúcej zeleninovej „super” polievke.
  2. Do vyššieho hrnca som vložil po 2÷3 PL čerstvého masla a rastlinného oleja a hneď aj
  3. všetku očistenú, umytú a pokrájanú zeleninu, „korunovanú” sušenou feferónkou, okorenenú soľou, čerstvo mletým čiernym korením a sladkou mletou paprikou.
  4. Celú zostavu som zľahka premiešal, krátko orestoval, to len aby sa do „priesvitna” zoznámila s mastným podkladom, zaprášil hladkou múkou a porestoval ešte zo 2÷3 minútky, kedy som dosypal „kopcom” PL kuracieho korenia „Nahrin” a dolial 2÷3 PL domáceho krému z kápie, podľa zdedenej receptúry po mojej presladkej mamke Aňuci.
  5. Hneď na to, alias vzápätí či „doraz učkaj”, počas priebežného miešania, zalial „kúpenským” kuracím vývarom; pre pedantných kontrolórov svojej hmotnosti a štíhlosti, bude stačiť aj čistá vlažná voda.
  6. Než polievka prevrela, moja krajšia a milšia veliaca generál kontraadmirálka vymiešala z jedného celého vajíčka, štipky soli a hladkej múky (len čo vajíčko „zobralo”) polotekuté cestíčko, ktoré pomaličky,
  7. od oka, povpúšťala do horúcej polievky. Ja som tento krok technologického postupu zdokumentoval pre Vás u nás dnes doma, ako aj pre nasledujúce generácie.
  8. Nuž a vo „finiši”, keď už haluštičky vyplávali, na povrch polievky som vysypal za moju, he-he, „drobnú” hrsť pokrájaných lístočkov čerstvej petržlenovej i zelerovej vňate a už len premiešal,
  9. Na dno každého hlbokého taniera uložil za hrsť pokrájanej „baby aruguly” – rukoly,
  10. zalial hotovou, ešte horúcou, polievkou a dobrú chuť (či po vichodňarski: dobre šmaki)!
  11. ... v rozbehnutej ôsmej dráhe mojeho života sa už meniť nebudem a podľa pre mňa dobrého zvyku si dovoľujem zablahoželať všetkým našim milým Sýkorkám na Vareške ku ich štvrtkovému dňu. Tentoraz nech za mňa „kurizuje“ červená bougainvillea, ktorú ja volám „zázrak púšte“, pretože aj v tých strašných horúčavách kvitne, doslova bez kvapky vody, po celý rok! ... a ešte malá prosba ku Vám, milované naše krajšie, nežnejšie, väčšie a potrebnejšie 1/2-ičky: buďte ku nám „nezgrabníkom“ naďalej milosrdné a skúste to s nami ešte nejaký ten „štvrtok“ vydržať! ... hej a my Vás, aj v tom každodennom zhone, budeme nepretržite „roztentočkovávať“ a sem_tam Vám niečo aj navaríme (teda aspoň podaktorí)!