Zeleninová polievka s krupicovými knedličkami
Autor receptu: dr
Je leto a čas na ľahké letné polievky.
6 porcií |
30 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup
- Z masla a múky urobíme zápražku, odstavíme z ohňa a pridáme červenú mletú papriku a drvenú rascu, premiešame a vrátime na oheň a hneď zalejeme studenou vodou, metičkou miešame, aby sa nevytvorili z múky hrudky. Keď sa voda začne variť pridáme očistený, premytý a na ružičky rozobratý karfiol, očistenú a na kolečká nakrájanú mrkvu, očistený hrášok, lístok ligurčeka, kúsok bielej papriky (PCR) a strúčik cesnaku, ktorý nožom roztlačíme. Osolíme a varíme do zmäknutia zeleniny zhruba 20 až 25 minút. Kto má rád tvrdšiu zeleninu stačí variť aj 15 minút, my máme radšej mäkšiu.
- Počas varenia polievky si pripravíme zmes na knedličky. Maslo rozpustíme, pridáme detskú krupicu a vajíčko a vymiešame na hladkú zmes, krupicu pridávame po troške aby nám vznikla zmes, ktorá nie je ani príliš hustá, ale ani sa nerozteká. Osolíme, okoreníme bielym mletým korením a necháme odstáť pokiaľ sa nedovarí zelenina.
- Polievku ochutnáme, ak treba ešte prisolíme, vyberieme ligurček a papriku a malou lyžičkou vkladáme do polievky knedličky. Necháme namierno variť asi 10 minút. Polievku odstavíme a vsypeme nasekanú pažítku, prikryjeme a necháme odstáť 20 minút a môžeme servírovať.