Zeleninová polievka s krupicovými knedličkami

Autor receptu: dr

Je leto a čas na ľahké letné polievky.

6
porcií
30 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z masla a múky urobíme zápražku, odstavíme z ohňa a pridáme červenú mletú papriku a drvenú rascu, premiešame a vrátime na oheň a hneď zalejeme studenou vodou, metičkou miešame, aby sa nevytvorili z múky hrudky. Keď sa voda začne variť pridáme očistený, premytý a na ružičky rozobratý karfiol, očistenú a na kolečká nakrájanú mrkvu, očistený hrášok, lístok ligurčeka, kúsok bielej papriky (PCR) a strúčik cesnaku, ktorý nožom roztlačíme. Osolíme a varíme do zmäknutia zeleniny zhruba 20 až 25 minút. Kto má rád tvrdšiu zeleninu stačí variť aj 15 minút, my máme radšej mäkšiu.
  2. Počas varenia polievky si pripravíme zmes na knedličky. Maslo rozpustíme, pridáme detskú krupicu a vajíčko a vymiešame na hladkú zmes, krupicu pridávame po troške aby nám vznikla zmes, ktorá nie je ani príliš hustá, ale ani sa nerozteká. Osolíme, okoreníme bielym mletým korením a necháme odstáť pokiaľ sa nedovarí zelenina.
  3. Polievku ochutnáme, ak treba ešte prisolíme, vyberieme ligurček a papriku a malou lyžičkou vkladáme do polievky knedličky. Necháme namierno variť asi 10 minút. Polievku odstavíme a vsypeme nasekanú pažítku, prikryjeme a necháme odstáť 20 minút a môžeme servírovať.