Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
V tomto upršanom, pochmúrnom počasí sa nám zažiadala jednoduchá, ľahká, dobrá
zeleninová polievočka, ktorá jednak zahreje a jednak osvieži. Dávno sme ju nemali a
výborne doplnila granatiersky pochod, pochutnali sme si, len čo je pravda.
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút na 90 °C |
Postup
- Očistila som si postupne koreňovú zeleninu.
- Pokrájala som ju na malé kúsky, kocky a kolieska.
- Pokrájala som na kocky.
- V hrnci som orestovala scedenú zeleninku na rozohriatom oleji, má potom lepšiu chuť.
- Zaliala som ju vodou a varila som na strednom ohni asi 15 minút, to stačí, lebo sa bude ešte variť. Pridala som soľ.
- Kým sa varila zeleninka, pripravila som si paprikovú zásmažku. Na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu.
- Pridala som múku a orestovala som ju do svetložltej farby.
- K orestovanej múke som pridala sladkú mletú červenú papriku, za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť. Pozor, stále miešať, aby nezhorkla. Zaliala som ju studenou vodou a dobre rozmiešala, aby neboli v nej hrudky.
- Hotovú zásmažku som pridala do k zeleninke a spolu som ešte varila asi 15 minút.
- Vajcia som rozšľahala s maslom pomocou vidličky.
- Pridala som detskú krupicu.
- Spracovala som všetko spolu na polomäkké cesto, nachala som asi 15 minút odpočívať, aby krupica pekne nabobtnala.
- Pomocou čajovej lyžičky som zavarila halušky do vriacej polievky a nechala som ich pomaly tiahnuť na najslabšom plameni asi 10 minút. Treba zavárať menšie halušky, lebo značne zväčšia svoj objem. Na záver som polievku dochutila čerstvo mletým čiernym korením.
- Petržlenovú vňať som posekala na drobno.
- Horúcu polievku som nabrala do tanierov a posypala posekanou petržlenovou vňaťou. Prajem dobrú chuť k tejto chutnej, jemnej a zdravej polievke, ktorá nielen zahreje, posilní, ale aj osvieži.