Zeleninová polievka s krupicovými haluškami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V tomto upršanom, pochmúrnom počasí sa nám zažiadala jednoduchá, ľahká, dobrá zeleninová polievočka, ktorá jednak zahreje a jednak osvieži. Dávno sme ju nemali a výborne doplnila granatiersky pochod, pochutnali sme si, len čo je pravda.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistila som si postupne koreňovú zeleninu.
  2. Pokrájala som ju na malé kúsky, kocky a kolieska.
  3. Pokrájala som na kocky.
  4. V hrnci som orestovala scedenú zeleninku na rozohriatom oleji, má potom lepšiu chuť.
  5. Zaliala som ju vodou a varila som na strednom ohni asi 15 minút, to stačí, lebo sa bude ešte variť. Pridala som soľ.
  6. Kým sa varila zeleninka, pripravila som si paprikovú zásmažku. Na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu.
  7. Pridala som múku a orestovala som ju do svetložltej farby.
  8. K orestovanej múke som pridala sladkú mletú červenú papriku, za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť. Pozor, stále miešať, aby nezhorkla. Zaliala som ju studenou vodou a dobre rozmiešala, aby neboli v nej hrudky.
  9. Hotovú zásmažku som pridala do k zeleninke a spolu som ešte varila asi 15 minút.
  10. Vajcia som rozšľahala s maslom pomocou vidličky.
  11. Pridala som detskú krupicu.
  12. Spracovala som všetko spolu na polomäkké cesto, nachala som asi 15 minút odpočívať, aby krupica pekne nabobtnala.
  13. Pomocou čajovej lyžičky som zavarila halušky do vriacej polievky a nechala som ich pomaly tiahnuť na najslabšom plameni asi 10 minút. Treba zavárať menšie halušky, lebo značne zväčšia svoj objem. Na záver som polievku dochutila čerstvo mletým čiernym korením.
  14. Petržlenovú vňať som posekala na drobno.
  15. Horúcu polievku som nabrala do tanierov a posypala posekanou petržlenovou vňaťou. Prajem dobrú chuť k tejto chutnej, jemnej a zdravej polievke, ktorá nielen zahreje, posilní, ale aj osvieži.